Tevriye Sanatı Nedir, Özellikleri ve Örnekler
TEVRİYE
Tevriye Sanatı Nedir, Özellikleri ve Örnekler
Asıl söylenilmek istenileni kapalı söylemek. Klasik Türk şiirinde anlatıma bir espri ve bir incelik katma amacıyla birden fazla anlamı bulunan bir sözcüğün yakın anlamını söyleyip uzak anlamını kastetme sanatıdır. Behçet Necâtigil’in şiirlerinde çokça rastlanılan bir sanattır.
********************
Tevriye Sanatına Örnekler
Gül gülse dâim aglasa bülbül aceb değil
Zirâ kimine ağla demişler kimine gül
Zâti
Zâtî, gül sözcüğünü tevriyeli olarak iki ayrı anlamda kullanmış olmakla birlikte gülü / yakın anlamda gülmek fiiliyle bağlantılı olarak kullanmasına rağmen uzak anlamda gül çiçeğini kastederek kullanmıştır.
********************
Şeriatın ne mübarek nizamdır ey Cem
Harâm olan meyi tecviz eder mübâha kadar
Yalıya Kemal Beyatlı, Eski Şiirin Rüzgarıyla
Yahya Kemal, “şeriat” sözcüğünü tevriyeli olarak önce yakın anlamını, Kur’an’ın hükümlerini anmakla birlikte, gerçekte içkinin mucidi Cem’in kurmuş olduğu düzeni / sistemi kastetmiştir.
********************
Tutar bir ah âlıûyu yâlılarda
Kim atar kemendi kalkar divandan
Bir Çağ günümüze
Behçet Necâtigil, Bütün Şiirleri
Bu dizede “dîvan” kelimesi Hem oturulacak sedir hem de divan şairlerinin şiirlerini topladığı kitap anlamında kullanılmıştır. Sözcüğün yakın anlamı şairler kitabı divan olmakla birlikte uzak / asıl kastedilen anlamı oturulacak sedir anlamında kullanılmıştır.
********************
Biri var pencere
Pencere önlerinde ağlar duruyor
Behçet Necâtigil, Bütün Şiirleri
Bu beyitteki “ağlar” sözcüğü hem ağlamak fiilinin geniş zaman çekimi olarak hem de balık ağları anlamında kullanılmıştır. Yakın anlam olarak “ağlamak” eylemi kastedilirken, uzak anlam olarak da balık ağları kastedilmiştir.
********************
Ve ellerim batık bir suda akar gözlerim her şeye bakar
Bahar bir gelsin yeter artık eksikse de bırak elleme
Turgut Uyar, Büyük Saat
Turgut Uyar, “elleme”yi / el sürmeyi / yakın anlamı söyleyip, uzak anlamı/ilgilenmeyi kastederek tevriye sanatı yapar. Şair, ilgisizliğe razı gibi görünse de ondan aslında oldukça şikayetçidir.
********************
Önemli olan güldür
Asya’da, Afrika’da , Güney Amerika’da açan güldür
Allı turnam akça gülüm
Kazanılacak bir dünyam var benim
Kazanılacak bir dünyamız var bizim!
Suçsuzum ve kalkıyorum ayağa…
özdemir İnce, Türk Şiir Sanatı
Bu şiirde “gülüm” sözcüğü hem bir bitki anlamında hem de sevgili anlamında kullanılmıştır. Bu şiirde yakın anlam gül çiçeği olmasına rağmen uzak anlamdan kastedilen sevgilidir.