İçerikler
Korona virüs bulaştığı yüzeylerde belirli bir süre kalabiliyor. Uzmanlar bu nedenle sık sık elimizi yıkamamızı ve pis ellerimizle yüzümüze dokunmamamızı öneriyorlar. Bu öneriden yola çıkarak bir firma akıllı bileklik üretti. Bileklik, sahip olduğu teknoloji sayesinde elimizi her yüzümüze götürdüğümüzde titreşim yaparak bizi uyarıyor. Korona virüs ile mücadele kapsamında bundan başka ne tür icatlar yapılabilir?
Plazma bağışçılarından kan alınmadan önce yeniden bir test yapılıyor ve test sonucunun negatif olması gerekiyor. Aşağıda plazma bağışçısı olmak isteyen iki kişinin test sonuçları verilmiştir. Bu kişilerin test sonucu plazma bağışçısı olmak için uygun mu? A kişisinin korona virüs test sonucu için uygun mu?
Tedavi süreçleri sonunda iyileşen kişiler hemen plazma bağışçısı olamıyor. Kan verebilmeleri için belirli bir süre beklemeleri gerekiyor. Bu durumun nedeni ne olabilir?
Koronavirüsü teşhis etmek için yapılan testler üç çeşittir: PCR testi, antijen testi ve antikor testi. Bu testler ile tespit edilmeye çalışılan nedir?
RNA genoma sahip virüslerin neden olduğu hastalıkların tedavisinde karşılaşılacak güçlükler neler olabilir? Nedenleriyle açıklayınız.
Virüslerin nükleik asit özelliklerini diğer canlılarınki ile karşılaştırınız.
Virüslerle bulaşan bazı hastalıklara karşı aşı yapılma nedeni ne olabilir? Açıklayınız.
Hastalık yapan bazı virüsler şemada örneklendirilmiştir. Belirtilen hastalıklar canlı vücudunda farklı doku ve hücrelerde çoğalmaktadır. Örneğin hepatit hastalığının ortaya çıkmasına neden olan virüs karaciğerde çoğalmakta iken, su çiçeğinin oluşmasına neden olan virüs cilde yerleşmektedir. Bunun nedenini açıklayınız.
Virüslerin zorunlu hücre içi parazit olmalarının nedeni nedir? Açıklayınız.
Virüs yapı ve etkinlikleri bakımından hücredeki hangi yapıya benzer?
Kapalı
Arama yap ...