8. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 6. Ünite Sayfa 18
8. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 6. Ünite Sayfa 18 Meb Yayınlarına ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 6. Ünite Sayfa 18
VEDA
Hani, o bırakıp giderken seni Bu öksüz tavrını takmayacaktın? Alnına koyarken veda busemi, Yüzüme bu türlü bakmayacaktın? Hani, ey gözlerim bu son vedada, Yolunu kaybeden yolcunun dağda, Birini çağırmak için imdada Yaktığı ateşi yakmayacaktın?
Gelse de en acı sözler dilime, Uçacak sanırım birkaç kelime… Bir alev halinde düştün elime, Hani, ey gözyaşım akmayacaktın?
BİR YOLCUYA
Dur yolcu! Bilmeden gelip bastığın, Bu toprak, bir devrin battığı yerdir. Eğil de kulak ver, bu sessiz yığın, Bir vatan kalbinin attığı yerdir. Bu ıssız, gölgesiz yolun sonunda, Gördüğüm bu tümsek, Anadolu’nda, İstiklal uğrunda, namus yolunda, Can veren Mehmed’in yattığı yerdir. Bu tümsek, koparken büyük zelzele, Son vatan parçası geçerken ele, Mehmed’in düşmanı boğduğu sele, Mübarek kanını kattığı yerdir. Düşün ki, haşrolan kan, kemik, etin Yaptığı bu tümsek, amansız, çetin, Bir harbin sonunda, bütün milletin, Hürriyet zevkini tattığı yerdir.
KÜFE
Ne istedin küfeden, yavrum? Ağzı yok dili yok, Baban sekiz sene kullandı… Hem de derdi ki: “Çok uğurlu bir küfedir, kalmadım hemen yüksüz…” Baban gidince demek kaldı, adetâ öksüz! Onunla besleyeceksin ananla kardeşini. Bebek misin daha öğrenmedin mi sen işini? Dedim ki ben de: — Ayol dinle annenin sözünü! Fakat çocuk bana haykırdı, ekşitip yüzünü: — Sakallı, yok mu işin?
1. Şiirlerin temalarını bulup altlarındaki kutucuklara yazınız. Resimlerin hangi şiire ait olabileceğini yazınız.
- Cevap:
Ayrılık acısı
Nasihat
Vatan sevgisi
2. Şiirleri vurgu ve tonlamaya dikkat ederek okuyunuz.
- Cevap:
3. Şairleri bu şiirleri yazmaya iten sebepler neler olabilir?
- Cevap:
“Veda” şiirinde, şair çok sevdiği birini kaybetmiş ya da farklı bir ayrılıkk yaşamış olabilir. “Bir Yolcuya” şiirinde, şair kurtuluş mücadelesinin yarattığı yoğun vatan ve millet aşkıyla duygularını yazıya geçirmiş olabilir. “Küfe” şiirinde, şair çocuğun babasından kalan küfeye bakış açısını beğenmeyip çocuğa nasihat etmek istiyor olabilir.
4. Şiirlerde hangi duygular ön plandadır?
- Cevap:
VEDA :Hüzün
KÜFE : Sitem
DUR YOLCU: Uyarı
5. Şiirlerin vurgu ve tonlama açısından öne çıkan sözcüklerini belirleyiniz. Bu sözcüklerin ifade edilen duyguya katkısını yazınız.
- Cevap:
VEDA : Hani?-bakmayacaktın-yakmayacaktın-akmayacaktın…
BİR YOLCUYA: Dur yolcu-Mehmed’in-yerdir…
KÜFE : Yavrum-derdi ki-dedim ki-dinle- yok mu?
Bu ifadeler şiire hâkim olan duygunun öne çıkmasında etkilidir.
6. Şiirleri biçimsel açıdan değerlendiriniz. Dize sonlarındaki ses benzerliklerinin okuyuşa, vurgu ve tonlamaya nasıl etkileri vardır?
- Cevap:
Veda”ve”Bir Yolcuya”şiirlerinde mısraların hece sayıları eşittir. Mısraların son sözcüklerinde ses benzerlikleri ve kelime tekrarları vardır. “Küfe”şiirinde mısraların hece sayıları eşit değildir. Hikâye havası vardır. Kimi yerlerde ses tekrarları bulunmaktadır. Bunlar, okuyuşa ahenk ve akıcılık katar. Akılda kalıcılık sağlar.
8. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 6. Ünite Sayfa 18 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.