8. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 5. Ünite Sayfa 11
8. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 5. Ünite Sayfa 11 Meb Yayınlarına ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 5. Ünite Sayfa 11
İnsanlığın kaynağı ve uygarlık tarihi yazının icadı ile başlamıştır. Yazı ile birlikte, okuma ön plana çıkmıştır. Okumak ve yazmak insanoğlunun vazgeçilmez unsurlarından biri olmuştur. Çünkü insanlar arasında iletişimi, haber alma ve vermeyi bu iki kavram çağlar boyu üstlenmiştir. Yazmak, özgün düşünceler üretmektir. Bir bakıma yaşanan dönemin insanlarını konuşturmak ve tarihe tanıklık etmektir. Diğer bir deyişle, zaman ve mekânı irdelemektir, sorgulamaktır. Bütün bu ögeleri yan yana koyarsak yazılı eserler geleceğe ışık tutan tarihi belgelerdir. Konuşmak sadece insanla insan arasında geçen anlık meram anlatma, sorunları karşısındakine anlatmak ve bir konuda rahatlamaktır. Oysa okumak ve yazmak (Sabahattin Eyüboğlu’nun deyişiyle “can gözüyle”) insanı insan yapan, özgün ufuklar geliştiren, kişiye veya kişilere düşünce aktarımı, fikir taşıyıcılığı sağlayan en önemli etkileşim aracıdır. Başka bir deyişle insanın ruhsal ve fiziksel yapısının labirentlerinde dolaşan, düşünce denilen o yüce erdeme ulaşmadır. Bütün bunların ötesinde düşüncelerimizi, bilgilerimizi belirli bir disipline sokar. Mehmet Kaplan’ın o güzelim filozofik sözüyle yazarak düşünmek bilgi aktarımı olduğu kadar bilgilerin de sonsuzluğuna ulaşmaktır. Son kapı da bilgeliktir. Alain’in o ünlü kitabının adı gibi Minerva veya Bilgelik de diyebiliriz. İşte o cutsal kapıyı açmak ve girmek ya da Koca Yunus’un deyişiyle ballar balını bulmak ve onu duyumsamak, özümsemek insanın iç özgürlüğüdür.(…) Özetle; okumak ve yazmak insanın, insanlığın ortak merakı, zevki ve alışkanlığıdır. Kitaplar, milyonlarca insana hitap eden, mesajlar sunan yazılı belgelerdir. Ölümlü insanoğlu zamanını iyi değerlendirerek, programlayarak okumak ve yazmak edimini hayatın bir şartı olduğunu bilerek, algılayarak kendi dünyasını kurmalıdır. Çünkü insan zamanı durduramamakta, zamanı en iyi değerlendiren onun hâkimi olmakta ve kendisi kazanmaktadır.
“Yazmak, özgün düşünceler üretmektir.” cümlesi düşünceyi geliştirme yollarından tanım * lamaya örnektir. Tanımlamanın metinde geçen bir örneğini de siz gösteriniz.
- Cevap: Diğer bir deyişle yazmak; zaman ve mekânı irdelemektir, sorgulamaktır.
Yazara göre “Okumak ve yazmak insanoğlunun vazgeçilmez unsurlarından biri olmuş tur.” Bu düşüncenin gerekçesini yazınız.
- Cevap: Çünkü insanlar çağlar boyunca iletişimlerini, haber alışverişlerini bu iki kavramla sağlamışlardır.
8. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 5. Ünite Sayfa 11 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.