Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Gizem Yayınları

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 142

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 142 Gizem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 142

Lale Devri’ni Anış
II. Ahmed’in saltanatının son on iki yılında, Nevşehirli Damat İbrahim Paşa’nın sadrazamlığında geçen ve 1718-1730 yıllarını kapsayan bu dönem hakkındaki genel kanıyı Mustafa Armağan kısaca özetler: (…) Lale Devri hakkında anlatılanlar, son derece garip çelişkilere de yol açmaktadır. Söz konusu yorumların hemen hepsinin ortak olarak paylaştıkları nokta, bu devrin bir lüks ve sefahat dönemi olduğu, helva sohbetleri ve kaplumbağaların kabukları üzerine mum dikerek geceleri eğlenmek, Sa’dâbâd köşkleri, tercüme faaliyetlerinin başlaması ve matbaanın Türkiye’ye gelişi, bazı yangınları söndürmeyi amaçlayan tulumbacıların yeniçeri ocağına dahil edilmesi gibi yeniliklerin (…) sonunda da Patrona Halil adlı bir hamam tellağının peştemalını bir sırığın ucuna geçirip Topkapı Sarayı’na doğru yürüyüşe geçmesi üzerine isyanın patlak verdiği ve İstanbul’da (…), serseri güruhunun, “haşarafın bir süre egemen oldukları, türlü şenaatler işledikten sonra cezalarını buldukları ve devletin büyük bir gaileden daha kurtulduğu…şeklinde özetlenebilecek klasikleşmiş söylemdir. Bu söylemin değişmesi yönünde bazı çabalar olmuşsa da bunlar tarih kitaplarındaki ana akımı fazla etki- leyememiş ve anlatılanlar, bugüne kadar eski minval üzre devam edip gelmiştir (Armağan 2000:27)
(…)
Divan şiirine ve OsmanlI’nın parlak günlerine gönülden bağlı olan Yahya Kemal, Eski Şiirin Rüz- gârıyle kitabında yer alan iki gazelinde Lale Devri’ni anar:
BİR SAKİ
O muğbeçeyle tamştımdı Lâle Devri’nde On altı yaşına dahil o şuh-ı Sa’dâbâd
Fütadegânına son bir piyale devrinde Cihanı verdi idi ihtilâle devrinde
(…)
Faruk Nafiz Çamlıbel’in “Lale Devri” şiirinde ise bir yandan o dönem hatırlatılırken bir yandan da lalenin doğduğu mevsim, bahar betimlenir:
LÂLE DEVRİ
Uğraştı gam gününde güneş, bahçıvan gibi, Son hamlesiyle döndü gülistana her mezar; Sahrâyı tuttu kahkaha şeklinde lâlezâr, Vâdîyi sardı meş’aleler erguvan gibi.
(…)

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Gizem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 142 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!