9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayıncılık Sayfa 18
“9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 18 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 18
Mısırlılar ile ilgili arkeolojik bulgular; mezarlardan çıkarılan kalıntılar, duvarlara yapılan renkli resimler ve hiyerogliflerdir. Mısırlılar, öldükten sonra tekrar dirileceklerine inandıklarından ölülerini mumyalamışlardır.
Mısır’da yer altı suları; kalsiyum bikarbonat, sodyum karbonat ve sodyum sülfat bakımından çok zengindir. Bu maddeler tuz olup bu tuzlardan oluşan karışıma natron denir. Natron, çok iyi nem çekici olduğundan mumyalama işleminde kullanılmıştır (Görsel 1.1.8). Natron ayrıca cam yapımında kullanılmıştır.
Mısırlılar, odundan odun kömürü elde etmişlerdir. Elde edilen odun kömüründe karbon oranı çok yüksek olduğundan bu kömürü bazı hastalıkların tedavisinde kullanmışlardır (Görsel 1.1.9).
Mısırlılar kükürdü yakarak kükürt dioksit gazını elde ediyor, daha sonra bu gazı kurutulmuş meyvelerin ağartılmasında kullanarak ağartılmış meyvelerin raf ömrünü uzatmışlardır.
Mısır’da ham deri işlemeciliği ileri boyutlara ulaşmıştı. Tabaklama işleminde akasya ağacı tohumu ve kabuklarından yararlanılmış; beyaza boyanan deriler, parşömen olarak yazı işlerinde kullanılmıştır. Mısır’da MÖ 1370Tİ yıllarda cam üretimi ve işlemeciliği yapılmıştır.
Yunan uygarlığında doğaya yaklaşım iki felsefi inanca dayanır. Bunlar Epikuros (Epikur) ve Democritus (Demokritus) tarafından savunulan maddeci düşünce ile Platon ve Aristo tarafından savunulan idealist düşünceydi. Epikuros ve Democritus, tüm doğanın “atom” adı verilen görünmeyen ve bölünemeyen çok küçük parçacıklardan oluştuğunu ileri sürmüşlerdir. Platon ve Aristo ise maddenin düşüncelerden ya da Platon’un savunduğuna göre elementlerden oluştuğunu ileri sürmüşlerdir. Daha sonra Aristo da Platon’un etkisinde kalarak element düşüncesini savunmuştur.
Sicilyalı düşünür olan Empedokles (Empedokles) (MÖ 462-432) ilk defa dört element düşüncesini ortaya koydu. Önce Platon (MÖ 428-348), daha sonra da Aristo (MÖ 384-322) Empedokles’in etkisi altında kalarak dört element düşüncesini savunmuşlardır.
Yunanlılar; bitkilerden boyar madde elde etmeyi, mayalama tekniklerini, iplik üretmeyi ve ipliklerden kumaş dokumayı, metal oksitleri camları renklendirmede kullanmayı biliyorlardı.
Çin’de MÖ 500’lü yıllarda demirden yapılmış eşyalar görülmeye başlanmıştır. Dökme demir, Çinliler tarafından ateşli silahların üretiminde kullanılmıştır. Çin’de MÖ 150Tİ yıllarda cıva, MS 100’lü yıllarda kâğıt, MS 600’lü yıllarda porselen üretilmiştir. MS 7. yüzyılda Çinliler tarafından bakır levhalar çinko buharına tutularak pirinç alaşım elde edilmiştir.
İslam uygarlığı simyacıları; gökte olanın yerde olanla aynı olduğunu savunuyor, yeryüzün- deki metalleri gökyüzündeki gezegenlerle ve Güneş ile özdeşleştiriyorlardı. İslam uygarlığındaki simyacılar; altını Güneş ile, gümüşü Ay ile, cıvayı Merkür ile eşleştirip bu metalleri göstermek için
Güneş’e ve Ay’a benzeyen semboller kullanmışlardır. İslam uygarlığında metal ustaları bakır ve tunçtan lamba, vazo, ibrik ve kâseler yapmışlardır. İslam uygarlığında dokumacılıkla kâğıt üretimi…
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Hecce Yayıncılık Kimya Ders Kitabı Sayfa 18 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.