

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 99

“9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 99 Sonuç Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 99
İlk yardım uygulamasının yapılacağı yer trafik kazası ortamı ise ilk yardım uygulamalarına başlamadan önce kaza ortamının hızlı bir şekilde değerlendirilmesi gerekir. Öncelikle kazanın veya acil durumun nasıl meydana geldiği öğrenilmeli ve ardından da ilk yardım müdahalesi için planlama yapılmalıdır. İlk yardımcı eğer önüne ilk çıkan yaralıya müdahale etmeye yönelirse bu durum iki yönden sakıncalı olabilir. Birinci sakınca, daha acil durumda olan ve daha öncelikli olarak müdahale edilmesi gereken kişilerin varlığı olasılığıdır. İlk yardımcının önüne ilk gelen yaralı, bacağından kanaması olan bir kişi ise ve ilk yardımcı bu kişiye yardıma yönelirse biraz ilerideki kalbi durmuş olan veya bilinci kapalı olan bir kişinin varlığını bilemeyeceği için ona yardımcı olamayacaktır. İkinci sakınca ise ortamda gerek yaralılar gerekse ilk yardımcı açısından risk yaratabilecek koşulların varlığı söz konusu olabilir. İlk yardımcı önüne ilk çıkan yaralıya müdahaleye yöneldiğinde, ileride devrilmiş olan araçtaki benzin sızıntısını, dolayısı ile patlama tehlikesini fark edemez. İlk yardımcı akan trafiğin ortasında müdahale yaptığında kendisi ve yaralı açısından kazaya uğrama olasılığı da söz konusu olabilir. Bu durumda ilk yardım gerektiren bir durumda öncelikle ortamın hızlı bir şekilde değerlendirmesi yapılmalıdır, bunun için ilk olarak yaralıların sayısı belirlenmeli, yaralılar arasında öncelik sıralaması yapılmalı daha sonra yaralıların güvenli bir yere taşınıp taşınmayacağı değerlendirilmelidir.
Trafik kazalarında olay yeri değerlendirmesi sırasında yapılacak işlemler Tablo 1.2’de verilmiştir. Bu temel işlemler tamamlandıktan sonra ilk yardım uygulamasına başlanması yapılacak en doğru harekettir.
Tablo 1.2: Olay Yeri Değerlendirmesi Sırasında Yapılacak İşlemler
1. Kazaya uğrayan araç mümkünse yolun dışına ve güvenli bir alana alınmalı, kontağı kapatılmalı, el freni çekilmeli, araç LPG’li ise aracın bagajında bulunan tüpün vanası kapatılmalıdır.
2. Olay yeri yeterince görünebilir biçimde işaretlenmelidir. Kaza noktasının önüne ve arkasına gelebilecek araç sürücülerini yavaşlatmak ve olası bir kaza tehlikesini önlemek için uyarı işaretleri yerleştirilmeli; bunun için üçgen reflektörler kullanılmalıdır.
3. Olay yerinde yaralıya yapılacak yardımı güçleştirebilecek veya engelleyebilecek meraklı kişiler olay yerinden uzaklaştırılmalıdır.
4. Olası patlama ve yangın riskini önlemek için olay yerinde sigara içilmemeli ve içilmesine izin verilmemelidir.
5. Gaz sızıntısı söz konusu ise; zehirlenmelerin önlenmesi için gerekli önlemler alınmalıdır, gaz tüpünün vanası kapatılmalı, ortam havalandırılmalıdır.
6. Kıvılcım oluşturabilecek ışıklandırma veya çağrı araçlarının kullanımına izin verilmemelidir.
7. Patlama, zehirlenme tehlikesi olan kaza ortamından herkesin uzaklaşması sağlanmalıdır.
8. Kapalı ortamlarda ortam havalandırılmalıdır.
9. Yardım ekibi gelene kadar olay yeri terk edilmemeli ve gelen yardım ekiplerine olay ve kazazedeler hakkındaki bilgi verilmelidir.
DEĞERLENDİRELİM
Koruma-bildirme ve kurtarma ne demektir, kısaca açıklayınız.
- Cevap: İlkyardım temel uygulamaları Koruma, Bildirme, Kurtarma (KBK) olarak ifade edilir
Koruma:
Kaza sonuçlarının ağırlaşmasını önlemek için olay yerinin değerlendirilmesini kapsar. En önemli işlem olay yerinde oluşabilecek tehlikeleri belirleyerek güvenli bir çevre oluşturmaktır.
Bildirme:
Olay / kaza mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde telefon veya diğer kişiler aracılığı ile gerekli yardım kuruluşlarına bildirilmelidir. Türkiye’de ilkyardım gerektiren her durumda telefon iletişimleri, 112 acil telefon numarası üzerinden gerçekleştirilir.
Kurtarma (Müdahale):
Olay yerinde hasta / yaralılara müdahale hızlı ancak sakin bir şekilde yapılmalıdır.
9. Sınıf Sonuç Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 99 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum