

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 35

“9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 35 Sonuç Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 35
Neden Başkalarına Ait Temizlik Malzemelerini Kullanmamamız Gerekir?
➢ Sabun her kullanımdan sonra insan vücudundaki organizmalarla kaplanır. Bu organizmalar zararsız olabileceği gibi hastalıklara sebep olan mikroplar da olabilir. Hatta sabun antibakteriyel olsa da kendi üzerindeki mikropları yok edebilecek kadar etkili değildir, ayrıca ıslak bir sabunlukta kalan sabunlarda bakteri, mantar ve virüs üremesi çok daha kolay olmaktadır.
➢ Havlular küf, mantar ve bakteriler için özellikle de nemli banyo ortamında asılı duruyorsa bunların mantar enfeksiyonlarına, sivilcelere ve hatta göz enfeksiyonlarına yol açma riski çok daha fazladır.
➢ Yıkanırken kullanılan lifler sık sık kullanıldığı için pek kurumaya fırsat bulamaz, bu nedenle ölü derilerden mantar ve virüslerin üreyip lif ipliklerin arasından yaşaması kolaylaşır. Böyle bir lifin sivilce ve çeşitli mantar enfeksiyonlarına çok daha kolay şekilde sebep olabileceği açıktır.
➢ Tıraş bıçakları bakteri ve ölü deri biriktirdiği için ne kadar çok insan kullanırsa o kadar çok enfeksiyon riski taşır. Ayrıca jiletle oluşabilecek sıyrık ve kesikler de hepatit ve HIV gibi kan yoluyla bulaşan hastalıkların bulaşmasına sebep olabilir.
➢ Bir başkasının tırnak makasını kullanmak tırnak mantarına yol açabilir. Tırnak makası her kullanımdan sonra mutlaka alkolle temizlenmeli ve kesinlikle başkasıyla paylaşılmamalıdır.
➢ Diş fırçası kullanıldıktan sonra temizlense de bakteriler fırçanın kılları arasında üremeye devam eder. Bu nedenle bir başkasının ağzındaki bakterilerin bulunduğu bir fırçayı kullanmak hastalığa neden olabilir. Bunun yanında diş eti kanamaları sebebiyle kan yoluyla bulaşan hastalıklar da söz konusu olabilir.
➢ Özellikle banyo terlikleri ıslak ve nemli kaldığından bakteri ve mantarlar için mutlak bir üreme alanıdır. Bu yüzden terlik kişisel bir eşyadır, başkasına aitse kesinlikle kullanılmamalıdır. Yine başkasına ait çoraplar da aynı türden riskleri taşıdığı için sakıncalıdır.
➢ Kulaklıklar, özellikle hareket hâlindeyken kullanıldıklarında sıcaklık ve nem artışıyla tam bir bakteri yuvası hâline gelir. Çeşitli hastalıklara sebep olabilecek bu bakterilerden uzak durmak için başkasına ait kulaklıklar kullanılmamalıdır.
b. Sağlık Açısından Risk Oluşturabilecek Davranışlar (dövme, piercing, kulak deldirme vb.)
Dövme (Tatoo-tatu), insan derisi üzerine yapılan desenlerin genel adıdır. Deriye renk veren pigment ve boyaların deri altına yapılması sonucu oluşur. Piercing (Piirsing) ise kelime anlamı ile delmek, deşmek olarak ifade edilebilir. Piercing, takı takmak amacı ile cilt altındaki yağ tabakası veya kıkırdağın delinmesi işlemidir. Göbek, ağız, dil, kaş, çene ve burun en sık olarak tercih edilen bölgelerdir.
Dövme ve piercing yaptırma nedenleri genellikle birden fazla faktöre bağlıdır. Kişinin bireysel tavır ortaya koyma çabası, grup baskısı, toplumda çekiciliği artırdığı düşüncesi, alınan bu kararda rol oynamaktadır. Son yıllarda uygulama sayısı ve uygulayıcılar arttıkça yan etkilerinin sıklığı da artmaktadır.
Dövmenin yan etkilerinin başında alerjik reaksiyon gelir. Bu durum sadece dövme yapılan bölgede kalabildiği gibi vücudun diğer alanlarına da yayılabilmektedir. Dövme işleminden sonra travma ve boyanın etkisiyle kızarıklık ve şişlik ortaya çıkabilmektedir. Bu yaklaşık 1-2 hafta kadar sürmektedir. Dövme…
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Sonuç Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 35 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum