

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 118

“9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 118 Sonuç Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 118
Trafik kazalarının bir başka olumsuz sonucu çevreye zarar vermesidir. Kazalar nedeniyle yol kenarlarındaki ağaçlar ve bitki örtüsü zarar görür. Kazaya karışan araçlardan akan benzin, yağ vb. maddeler çevre kirliliğine yol açar. Bunun sonucunda çevre kirliliği meydana gelir. Kazalar nedeniyle çevrenin kirletilmesi, toplumun çevre hakkının ihlal edilmesidir. Bu nedenle birey, yaşama, toplum ve çevre hakkının ihlal edilmemesi için trafik kurallarına ve trafikle ilgili kanunlara uymalıdır.
2.1.2. Trafik Ortamında Etkili İletişimin Önemi
İnsanlar etkili iletişim ile yaşamlarını kolaylaştırırlar. Çünkü insanı insan yapan temel niteliklerden biri de çeşitli şekillerde iletişim kurabilme becerisidir. İletişim kurmakta zorlanan insanların yaşamlarının zor ve sıkıntılı geçtiği bilinen bir gerçektir. Başarılı iletişimin en önemli kuralı karşıdaki kişinin varlığına saygı göstermektir. Bu değeri trafik ortamında yansıtabilmek çok önemlidir.
Empati (duygudaşlık), herhangi bir olay ya da bir durumla karşılaşan kişi hakkında bir yargıda bulunmadan insanın kendisini o kişinin yerine koyarak olay ve durumu değerlendirme anlamına gelir. Sürücüler trafikteki diğer sürücü ve yayalarla sürekli etkileşim içindedirler. Bu etkileşim genellikle trafiğe girdikleri andan itibaren başlar ve araçlarını park edinceye kadar sürer. Ancak sürücüler trafikteyken dikkatlerini özellikle diğer sürücülerin yaptığı eylemlere tamamen odaklayarak o eylemleri kendi şahıslarına yapılmış hareketler olarak da algılayabilmektedirler. Hâlbuki araç sürücüleri birbirlerini tanımamakta, kendi ihtiyaçları çerçevesinde hedeflerine ulaşmaya çalışmaktadırlar. Fakat bu akış içerisinde diğer sürücülerin eylemlerini kişiselleştirerek şahıslarına yapılmış hatalı bir davranış olarak algılayabilmektedirler. Bununla birlikte trafiği doğrudan kendi potansiyellerini test edebilecekleri bir alan olarak görmekte ve etraftakilerin güvenliklerini hiçe sayarak davranabilmektedirler. Oysa trafikte empati kurarak karşı tarafın o anki ihtiyacını sorgulamak ve problem çözmeye odaklanmak asıl yapılması gereken davranıştır.
Trafik ortamı her zaman gerek sürücü için gerekse yayalar için sabır göstermeyi gerektirir. Ancak sürücüler bu ortamda daha çabuk öfkelenmekte ve sabır gösterememektedir. Diğer bir ifadeyle öfke; karşı taraftan gelen her türlü saldırı, engellenme, haksızlığa uğrama, eleştirilme, küçümsenme gibi durumlarda kendiliğinden ortaya çıkmaktadır. Tüm olumsuzluklara rağmen sürücüler sabırlı olmayı, öfkeyi yönetmeyi öğrenmek zorundadırlar. Güvenli sürücülük için temel kural sakin olmak ve sakin kalmaktır. Örneğin kırmızı ışıkta beklerken ışık sarıya döner dönmez önündeki araca korna çalmak bir sabırsızlıktır. Öndeki araç yolcu indirirken ya da yol kenarına park etmeye çalışırken sabırla beklemek, sakin olmak, başkalarının haklarına saygı göstermek, yeri geldiğinde hak sahibi olunsa bile fedakârlık yapmak gerekir. Bir hastanın ya da yaşlı birinin araçtan inmesini ya da karşıdan karşıya geçmesini sabırla beklemek, gerektiğinde uygun bir yerde aracı durdurarak yardımcı olmak, trafikte sergilenmesi gereken olumlu davranış biçimlerindendir. Bunun yanında araç kullanırken mümkün olduğu kadar sakin olmak ve diğer sürücüleri tahrik edici, trafik kurallarını ihlal ettirmeye sevk edici davranışlardan kaçınmak gerekir. Trafiğin ortasında sıkışıp kalmış sürücülere yol vermek de nezaket gereğidir. Araç park ederken diğer araçlar da düşünülmeli, park alanları tasarruflu kullanılmalı, çevredeki araçların çıkışı engellenmemeli, garaj girişlerine park yapılmamalıdır.
Trafik ortamında sürücüler diğer sürücülerle iletişim sırasında hem araçlarını hem de beden dilini kullanırlar (Görsel 2.2). Korna çalmak, aracı yakın
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Sonuç Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 118 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum