

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 98 Cevapları Gezegen Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 98 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 98 Cevapları Gezegen Yayıncılık
Semah
Semah, cem içinde yapılan on iki hizmetten birisidir. Alevîliğe göre semah dönen canlar; duygunun, sevginin, aşkın dorukta olduğu âdeta ayrı bir dünyaya yolculuk edildiği bir trans hâlini yaşarlar. Alevîler cem gibi semahın da kaynağının Kırklar Meclisi’nden geldiğine inanırlar. Horasan’dan Anadolu’ya süren yolculukta semahın pirliğini yapan Hünkâr Hacı Bektâş-ı Velî el-Horasanî şöyle dediği nakledilir: “Semah, ariflerin işi, muhiplerin ibadeti, taliplerin maksududur (muradıdır). Hakikat, bizim semahımız oyun değildir; ilahi bir sırdır, mecazi değildir.” Semah saz ve deyişler eşliğinde kadın ve erkeklerin, belirli hareketlerle dönerek yaptıkları bir ritüeldir. Genelde miraçlama deyişinin okunmasından sonra dedenin işareti ile, semah yapacak canlar meydana gelir ve onun duasını alırlar. Dede: “Bism-i şah, Allah, Allah! Semahlar saf ola, günahlar af ola. Hak muradımızı vere, varlığımıza, birliğimize merhaba. Hizmet gören canların hizmetleri kabul, muratları hasıl ola. Dil bizden ola, nefes Hz. Hünkâr’dan ola… Gerçeğin demine huu!” diyerek dua eder. Semaha kalkanlar el ele tutuşmadan ve dedeye sırtlarını dönmeden halka oluşturarak dönmeye başlarlar. Semahta önemli olan semahçıların gösterdiği figürlerdir. Semah sırasında sağ elin yukarıda ve avuç içinin göğe, sol elin ise aşağıda ve yere dönük olması, Hak’tan alıp halka vermeyi sembolize eder. Semah, dedenin duasıyla son bulur
Gülbank
Gülbank, genellikle sonu uyaklı Türkçe dualardır. Bu dualar, geleneksel olarak cem meclislerinde okuna geldiği için kalıplaşmıştır. Çoğunlukla “Bism-i Şâh!” diye başlar.30 Yerleşmiş olan gülbanklardan Lokma duası şöyledir:
Bism-i Şah! Hak, Muhammed Ali! Lokmalarınız kabul ola. Muratlarınız hâsıl ola. Yardımcınız Hızır ola. Bir lokmanız bin belaya karşı gele. Hak dergâhına yazılmış ola. Lokma sahipleri niyetlerine vasıl ola. Dil bizden nefes Hünkârı Pir’den ola. Gerçeğe Hu!
- Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.
12. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 98 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum