

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 77 Cevapları Gezegen Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 77 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 77 Cevapları Gezegen Yayıncılık
c) Tarikat Dönemi
Tasavvuf kurumların temsilcisi diyebileceğimiz tarikatlar, hicri ikinci asırda ortaya çıkmış ve hicri altıncı (11. yy) asırdan başlayarak sosyal hayatın bir parçası hâline gelmiştir.5 Tasavvufi tefekkürün İbnü’l-Arabî (ö. 1240) gibi büyük temsilcilerinin yetiştiği; zaman zaman medrese-tekke çatışmalarının gündeme geldiği, şiir ve edebiyatta en değerli ürünlerin verildiği devirdir. On ikinci yüzyılda işrâkîlik (iç doğuşla aydınlanma), on üçüncü yüzyılda vahdet-i vücud (bütün varlıkların birliği) felsefeleri geliştirildi. Tasavvufa özgü çeşitli uygulamalar bulunmaktadır. Allah’a yaklaşmak için belirli zamanlarda ve belirli miktarlarda yapılan ibadet, evrad (zikirler); şeyhin ve müridin yapması gereken kuralları ifade eden çok sayıda âdâb, erkân; topluluk hâlinde zikrin nasıl yapılacağı ile ilgili oluşturulmuş çok sayıda kurallar bunlardan bazılarıdır.
Siz Ne Dersiniz?
Tasavvufi düşüncenin oluşum aşamalarını yazarak her bir dönemin özelliklerini kısaca belirtiniz.
- Cevap: Tasavvufi düşüncenin oluşumu ve gelişimi üç aşamadan meydana gelir.
1. Züht Dönemi
- Asr-ı Saadetle başlar. Sahabeden sonraki nesil ve tabiin devrini ve miladi 7. ve 8. asrı içine alır.
- Tasavvuf kavramının ortaya çıkışı ve sufi deyiminin ilk defa kullanıma başladığı döneme kadar devam eder.
- Bir zaman sonra Müslümanların dünya ve malına önem vermesi gibi nedenlerle bir grup Müslüman dünya nimetlerinden mümkün olduğunca uzak durup kendisini ibadete verdi.
2. Tasavvuf Dönemi
- Hicri ikinci asrın sonundan tarikatların ortaya çıktığı zamana kadar olan üç buçuk asırlık dönemdir.
- Cüneyd-i Bağdadi ve Beyazid Bestami bu dönemde yetişmiştir.
3. Tarikat Dönemi
- Tarikatlar, hicri ikinci asırda ortaya çıkmış, hicri altıncı asırdan başlayarak sosyal hayatın bir parçası haline gelmiştir.
- İbnü’l Arabi en büyük temsilcisidir.
12. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 77 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum