Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Pasifik Yayınları

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 156

“10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 156 Pasifik Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 156

3.3.2. Biyolojik Çeşitliliğin Önemi

Biyolojik çeşitlilik, bütün yeryüzündeki hayatın çeşitliliği demektir. Belirli bir alandaki biyolojik çeşitlilik; tür çeşitliliği, genetik çeşitlilik ve ekosistem çeşitliliğini içerir. Ayrıca ekolojik olay ve işlev çeşitliliği de biyolojik çeşitliliği etkileyen bir unsurdur.

Tür çeşitliliği, belirli bir coğrafi alandaki birbirinden farklı türlerin toplam sayısıdır. Bir bölgedeki türlerin sayısı (yani o bölgenin tür zenginliği) biyolojik çeşitliliği belirleyen en önemli ölçüttür, diyebiliriz. Görsel 3.41’de farklı türden organizmalara örnekler görülmektedir.

Genetik çeşitlilik, belirli bir canlı grubundaki bireylerin sahip olduğu genlerin çeşitliliğidir. Belirli bir alanda tür çeşitliliği az olsa bile bireyler, birbirinden farklı genetik özelliklere sahip olabilirler. Bu tür farklılıklar evcil hayvan ve tarımsal ürünlerin üretilmesine, canlıların değişen koşullara kolay uyum sağlamasına katkıda bulunur.

Ekosistem çeşitliliği; bir bölgede dağ, göl, bozkır gibi farklı özellikte ekosistemlerin bulunması anlamına gelir. Ekosistem çeşitliliği, habitat (canlının yaşam ortamı) ve tür çeşitliliğinin ortaya çıkmasını sağlayan bir faktördür. Görsel 3.42’de Kayseri ilindeki Sultan Sazlığı Tabiatı Koruma Alanı’nda yer alan kara ve su ekosis- temleri görülmektedir.

Ekolojik olay ve işlev çeşitliliği, bir ekosistemdeki canlılar arasında gerçekleşen av-avcı, parazitlik gibi ilişkiler ile canlılar ve cansız çevre arasındaki yuva bulma, üreme ortamını kullanma vb. ilişkileri kapsar. Ekolojik olaylar canlı ve cansızları birbirine bağlar ve biyolojik çeşitliliğin devamlılığında rol oynar.

Biyolojik çeşitliliğin önemli bir öğesi olan hayvanlar, doğal yaşamın bir parçası olduğu kadar yaşamımızda da yeri olan evcil dostlarımızdır. ister evlerimizi paylaştığımız evcil hayvanlar olsun isterse doğadaki yabani hayvanlar olsun hayvanların da hakları olduğu unutulmamalıdır. “Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi” yaşayan bütün canlıların doğal haklara sahip olduğunun ve insanoğlu tarafından hayvanlara saygı gösterilmesinin, bir insanın bir diğerine gösterdiği saygıdan ayrı tutulamayacağının altını çizmektedir. Hayvan hakları konusunda uluslararası düzeydeki en önemli metin olan bu beyanname, 15 Ekim 1978 tarihinde Paris’teki Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Merkezi’nde törenle ilan edilmiştir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Pasifik Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 156 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!