Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 218

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 218 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 218

1. Olaylara insancıl ve evrensel değerler açısından bakan toplumcu-gerçekçi yazarların romanları, büyük ölçüde konularını, yazarının yaşam öyküsünden ya da yakın çevresinden alır. Bu romancılardan Necati Cumalı’nın roman kişileri de çoğu zaman öz yaşam öyküsel özellikler taşır. Yazarın roman konularının odak noktasını Urla ve çevresinde geçen çocukluk anıları oluşturur.
Okuduğunuz metinde toplumcu-gerçekçi eserlere özgü hangi evrensel değerlerin yansımalarını görmektesiniz?

  • Cevap: Olası cevap: Metinde otobüse binip yola çıkacak olan iki gencin bazı olaylardan sonra bir araya geldikleri, birbirlerine kavuştukları anlaşılmaktadır. Mücadele etmek önemli bir değerdir. Ellerinde bir küçük bohçayla yola çıkmaktadırlar. Sanki bohça sembol olarak kullanılmış. Maddiyatın değil de sevginin, birlikte olmanın önemli olduğu vurgulanıyor. İzmir’e çalışmaya gidiyorlar. İnsanın elindeki en önemli güç emeğiyle çalışmak, alın teri dökmektir. Engellere karşı mücadele etmek, alın teri dökerek çalışmak ve sevgi evrensel nitelikte öneme sahiptir.

2. Zeliş, 1960’ta sinemaya 1973’te televizyona aktarılır. “Arkası Yarın” programına uyarlanarak Türkiye radyolarında tekrar tekrar yayımlanır. Roman türünde yazılmış bir eserin farklı sanatsal alanlarda da değer görmesini metnin hangi özelliklerine bağlayabilirsiniz?

  • Cevap: Olası cevap: Sanatçının iyi bildiği insanları, olayları, çevreyi anlatması “bizden” duygusunun oluşmasında önemli bir unsurdur. Bu da eserin toplum tarafından benimsenmesini sağlar. Sevilen bir eserin değişik formlarda okurun, seyircinin beğenisine sunulması da buna bağlı olarak doğal bir durumdur. Eserin içinden çıktığı toplumun anlayabileceği, üzerinde konuşabileceği, kendisine pay çıkarabileceği tema ve olaylar çevresinde oluşması değer görmesinde önemli olan özelliklerdir. Sanatın farklı formlarında kendini göstermesi, eserin başka alanlara çevrilebilecek bir niteliğe sahip olmasını gerektirir. Bu da bize eserde diyalogların fazla olduğunu düşündürmektedir. Çünkü eser, ancak bu şekilde sinemaya ve radyo tiyatrosu gibi alanlara aktarılabilir.

3. Necati Cumalı, “Sait Faik adı beni sanata bağlayan ilk hayranlıklarım arasında yer alır. İnandığım, bağlı olduğum değer ölçülerimin, beğenilerimin, sanat anlayışımın yer etmesinde Sait Faik adına çok şeyler borçluyum.” diyerek etkisi altında kaldığı önemli bir isimden bahsetmiştir.

Sizce bir sanatçının, kendinden önce yaşamış ya da çağdaşı olan sanatçılardan etkilenmesinin sanatına bir katkısı var mıdır? Niçin?

  • Cevap: Olası cevaplar: Edebiyat, genel olarak da sanat etkileşimlerin, farklı kaynaklardan beslenmenin doğal hatta şart olduğu bir alandır. Bir sanatçının taklit etmek için değil kendisini geliştirmek, dünyasını zenginleştirmek, bakış açısını genişletmek amacıyla çaba göstermesi gerekir. Sanatçının hem önceki dönemlerde yaşamış sanatçıları hem de çağdaşlarını okuması, onlardan yararlanması, onlarla mümkün olduğu kadar etkileşimde bulunması kendisi ve sanatı için faydalı olacaktır. Etkilenmelerin olması doğaldır. Bu sanatçının beslenmesini, zenginleşmesini, çoğalmasını sağlar. Ancak etkilenme “sanatçının özgünlüğüne gölge düşürmemelidir. “taklit” boyutunda bir etkilenme sanatçının basit bir tekrarcıdan başka bir varlık gösteremediği izlenimini oluşturur ve adının unutulması için yeterli olan gerekçeyi hazırlar.

4. Yabancılaşmıştım. Kopmuştum. Bir gece yarısı Haliç İskelesinde duymuştum yaşama yabancılığını. Yaşam dalgalandığında yitip gittiğimi. Bir noktadan da önemsiz olduğumu.
Kar vardı herhalde. Çamurluydu Ada İskelesi. Bütün vapurlar gitmişti. Benim gideceğim yer yoktu. Ne eve, ne anneme. Şaşırırdı bu beklenmedik gelişe. Bir anlam veremezdi. Bir kopuş daha demek? Kaçıncısı? Birden hatırladım hepsini. Geçen son yılları. Günler tek tek önümden geçti. Bu, ikincisiydi, ikinci büyük kaçışımdı benim. Hem evin sokağına kadar gitmiştim bu kez. Sokak köşesindeki fener sönmüştü. Kar yağıyordu. Bacadan duman çıkıyordu.

Zeliş romanından okuduğunuz metni yukarıdaki metinle anlatım tekniği bakımından karşılaştırınız. Kullandığı teknikler bakımından hangi metnin yer aldığı eseri okumayı tercih edersiniz? Niçin?

  • Cevap: Olası cevaplar: Zeliş ten alınan metinde diyaloglar yoğun kullanılmış. Dolayısıyla anlatıcı araya fazla girmiyor, okur ile metni baş başa bırakıyor. Ayrıca diyaloglar metni canlı hâle getirdiği gibi kolay okumayı da sağlıyor. Cümleler kısa ve akıcı. Diğer metinde karakterin iç dünyası, iç konuşma yöntemiyle ve ayrıntılı bir biçimde anlatılmış. Öyküleme yöntemi kahraman anlatıcının bakışı ile kullanılmış. Kahramanın huzursuzluğu tekdüze bir anlatımla aktarılmış. Ben bireyin iç dünyasına yönelen, karamsar bir bakış açısıyla yazılan, uzun uzun iç konuşma yöntemiyle analiz yapılan eserlerden hoşlanmıyorum. Olayların ön planda olduğu, diyalog bakımından zengin, kolay okunan romanları seviyorum. O nedenle Zeliş’ kendime daha yakın buldum. Onu rahatlıkla okuyabilirim. Ben psikolojik tahlillere giren bir insanı bütün derinliğiyle, çıkmazları, çaresizlikleri, yalnızlığı ile uzun uzun anlatan romanlardan hoşlandığım için yukarıdaki kısa metni kendime daha yakın buldum. Bu metnin olduğu romanı okumayı isterim.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 218 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!