Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Kimya Başak Yayınları

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 201

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 201 Başak Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 201

2. Rafine Zeytinyağı: Ham zeytinyağının doğal trigliserid yapısında değişikliğe yol açmayan metotlarla rafine edilmeleri sonucu elde edilen ve serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her 100 gramda 0,3 gramdan fazla olmayan yağdır.

3. Riviera Zeytinyağı: Rafine zeytinyağı ile doğrudan tüketime uygun naturel zeytinyağları karışımından oluşan ve serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her 100 gramda 1,0 gramdan fazla olmayan yağdır.

4. Çeşnili Zeytinyağı: Zeytinyağlarına değişik baharat, bitki, meyve ve sebzelerin ilave edilmesi ile elde edilen ve diğer özellikleri açısından kendi kategorisindeki ürünlerin özelliklerini taşıyan yağdır.

Ham yağlara uygulanan rafinasyon işlemi, kısaca berrak ve normal tatta yağ elde etmek için ham yağda bulunan ve istenmeyen tüm maddelerin yağdan uzaklaştırılması olarak tanımlanabilir. Ham yağlar ne kadar özenli ve temiz elde edilirse edilsin mutlaka rafine edilmelidir. Rafine edilmeden tüketilen tek bitkisel yağ, iyi kalite zeytinlerden elde edilen zeytinyağıdır. Fakat düşük kaliteli zeytinyağları rafine edilir. Rafinasyon işleminin son aşamasında yağın oda sıcaklığında kristalleşmeler sonucu bulanması önlenir. Bu işleme vinterizasyon (soğuklatma) denir. Vin- terizasyon işleminde, yağlarda bulunan doymuş trigliseritlerin; özellikle de stearinlerin, 8-10°C’ta donarak yağı bulandırmaları önlenir. Bu işlem genellikle ayçiçeği, çiğit ve mısır özü gibi yağlarda yapılır. Rafinasyonu biten yağ kristalizatörlere alınır ve istenilen kristalizasyon sıcaklığına kadar (0-10°C) soğutulur. Böylece yağlarda bulunan ve yüksek derecede eriyen trigliseritler (genelde stearin) ve mumlar (vaxlar) ayrılır. Ayırma işleminden sonra yağ soğutulmuş filtrelerden geçirilerek berrak kısım alınır.

Yenilebilir Yağların Sağlık Faktörü

Beslenme sürecinde yağ tüketiminin ortaya çıkardığı sağlık riski, 1960’lı yıllardan itibaren bilimsel literatürün önemli araştırma konularından birisi hâline gelmiştir. Yemeklik yağ tüketimi ile kalp-damar hastalıkları arasındaki olası ilişkinin mevcut olduğu ilk defa 1960’lı yılların başlangıcında araştırmalarla ortaya konulmuştur. 1960’lı yıllarda yapılmış üç temel araştırma (Brown 1967, Leren 1966, Stamler vd. 1966), kalp krizi riski ve kolesterol düzeyi arasında ilişki bulunduğunu göstermiştir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Başak Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 201 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!