Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği Meb Yayınları

Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 95

“6-7-8. Sınıf Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği Ders Kitabı Cevapları Sayfa 95 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 95

“Masal bu!” deyip geçelim mi yoksa “Bizim dünyamızda kaynaklan tüketen, çevreyi kirleten devler var mı acaba?” diye etrafımıza bir bakalım mı? Doğada hiçbir şey yoktan var olmaz, var olan da yok olmaz; belli bir düzende enerji dönüşümü oluşur. Örneğin bir kâğıdı yaktığımızda kâğıt; kül, duman, ısı ve ışık enerjisine dönüşür ama yok olmaz. Yediğimiz bir besin vücudumuzda içeriklerine kadar parçalanıp kan yoluyla hücrelerimize katılır, atık kısmı ise toprağa ulaşarak bitkilerin veya diğer canlıların bünyesine katılır. Doğada hiçbir şey yok olmaz. Bu yüzden yapılan eylem ve faaliyetler de arkalarında muhakkak bir iz bırakır.

İnsanların doğa üzerinde yaptıkları baskı ve kullandıkları doğal alan kapasitesi “ayak izi” kavramı ile sim gelen m iştir. İnsanların beslenme alışkanlıkları, yaşam tarzları, ulaşım tercihleri, oluşturdukları atık miktarı gibi sebepler doğal denge üzerinde baskı yapmış ve sınırlı kaynakların tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalmasına neden olmuştur.

Ekolojik ayak izi; Dünya üzerindeki etkimizi ölçmek için kullanılan bir göstergedir. Bir başka ifadeyle kullandığımız kaynakları sağlamak ve yarattığımız olumsuz etkiyi bertaraf etmek için biyolojik kapasitenin ne kadarını (toprak, su, altyapı, bitki örtüsü vb.) tükettiğimizin hesaplanmasıdır. Bu kavram aynı zamanda doğanın geri dönüşüm ve yenilenebilirlik kapasitesini ölçmede veya dünyanın bize yetmeme durumunu hesaplamada da kullanılır. İnsanoğlunun doğal kaynakları tüketme hızı ile yeryüzünün yaşanabilir veya yaşanamaz olma derecesi arasındaki ilişkiyi ortaya koyar.

Ekolojik ayak izinin hesaplanmasında tüketim miktarı, üretim alanları (tarım alanları, otlaklar, ormanlar, denizler ve yapılaşmış alanlar) ile nüfus dikkate alınır. Ekolojik ayak izi tek bir kişi, şehir, bölge, ülke ve tüm gezegen için hesaplanabilir. Her insan gün içinde belirli bir miktarda doğal kaynağa ihtiyaç duyar ve bunu kullanır. Bir insanın beslenme, barınma, ulaşım harcamaları, oluşturduğu atık miktarı ve bunları geri dönüştürme oranı ile yaptığı tüketimlerin israf sınırını ne ölçüde aştığı hesaplanır. Böylece kişi başına düşen serbest karbon miktarı, bırakılan atık, tüketilen su, gıda üretimi için kullanılan arazi miktarı gibi doğal kaynakların ne kadar kullanıldığını gösteren rakamlar elde edilir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

6-7-8. Sınıf Meb Yayınları Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği Ders Kitabı Sayfa 95 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!