Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği Meb Yayınları

Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 83

“6-7-8. Sınıf Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği Ders Kitabı Cevapları Sayfa 83 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 83

3. Su Kirliliği

Gezegenimizin 3/4’ü sularla kaplıdır ve tüm canlı varlıkların kütlesinin ortalama %75’i sudan oluşmaktadır. Deniz, göl, nehir ve yer altı sularının kirlenmesi başta insan olmak üzere birçok canlı türünün zarar görmesini hatta yok olmasını beraberinde getirir. Hızlı ve plansız kentleşme, hızlı nüfus artışı ve sanayileşme ile birlikte endüstriyel atıkların artışı su kirliliğinin temel nedenleridir. Böcek ilaçları, kimyasal gübreler, ağır metaller, radyoaktif atıklar, gemi yakıtları gibi kimyasallar, geri dönüşümü olmayan atıklar, besin atıkları, kanalizasyon sisteminden sızan akıntılar ve uygun olmayan atık biriktirme alanları su kirliliğine sebep olan diğer faktörlerdir.

Ülkemiz 2022 yılı itibariyle kişi başına düşen 1350 m3 kullanılabilir su miktarı ile su kısıtı bulunan ülkeler arasında yer almaktadır. Su kaynaklarımız doğru kullanılmazsa 2030 yılında kişi başına 1.100 m3 kullanılabilir su miktarıyla Türkiye, su sıkıntısı çeken bir ülke durumuna gelebilir. Su kaynaklarının korunması ve en fazla su kullanan tarım sektörü başta olmak üzere tüm sektörlerin sürdürülebilir su yönetimi hayati önem taşımaktadır.

Suların kirlenmesine karşı alınabilecek önlemler şunlardır:

a. Kentler, yerleşim yerleri mümkün olduğunca su kaynaklarından uzağa kurulmalı ve bu yerleşim yerlerinde sızıntı yapmayan ve kesintisiz bir kanalizasyon sistemi kurulmalıdır. Kanalizasyon sistemi iyi bir arıtma sistemiyle desteklenmelidir.
b. Tarımsal gübrelerin ve ilaçların sulara karışması önlenmelidir.
c. Erozyon ile sulara taşınan toprağın önüne geçmek için tedbirler alınmalı, yeşil alanlar korunmalıdır.
ç. Çözünmeyen kalıcı deterjanlar yerine doğa dostu deterjanlar ve kişisel bakım ürünleri kullanılmalıdır. Giderlere yağ dökülmemeli, atık yağlar biriktirilerek yağ toplama birimlerine teslim edilmelidir.
d. Deniz, göl ve akarsuların civarına çöp alanları yapılmamalı ve su kaynaklarına çöp atılması engellenmelidir. Doğayı kirleten en önemli etkenlerden olan plastik kullanımı en aza indirilmelidir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

6-7-8. Sınıf Meb Yayınları Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği Ders Kitabı Sayfa 83 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!