Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği Meb Yayınları

Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 39

“6-7-8. Sınıf Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği Ders Kitabı Cevapları Sayfa 39 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 39

AVUSTRALYA KITASI NDAKİ TAVŞAN İSTİLASI

1800’iü yıllarda bir İngiliz sömürgesi olan Avustralya’da tavşan bulunmuyordu. Bu nedenle, yeni keşfedilen bu kıtaya beslenmek ve kürklerini kullanmak amacıyla on iki çift Avrupa tavşanı getirildi. Dişi tavşanlar yılda ortalama dört kez ve her seferinde 2-8 yavru doğururlar. Bu kıtanın doğal yaşam alanında bulunmadığından doğal avcısı da hemen hiç olmayan tavşanların nütusu hızla arttı ve 1920’de sayıları 1 milyarın üstüne çıkan tavşanlar tüm kıtayı işgal etti. Avustralya kıtasında yaşayan dev örümcek, yılan, timsah veTazmanya canavarı gibi tehlikeli türler, doğal besinleri olmayan tavşanların hızla çoğalmasına engel olamadı. Artan tavşan nüfusu beslenmek için öncelikle tarlaları, doğal mera bitki örtüsünü ve ardından küçük çalıları, ağaç yapraklarını, kabuklarını yiyerek bitki örtüsünü hızla tüketmeye başladı. Aynı zamanda bazı endemik bitkilerin ve besin bulmakta zorlanan otçulların da yok olmasına neden olarak biyoçeşitliliği olumsuz etkiledi. Bitki örtüsü yok olan topraklar ise erozyona maruz kaldı.

Avustralya’ya yerleştirilen göçmenler, tarlada ürün kalmayıp durum kıtlığa doğru gitmeye başlayınca tavşanlarla mücadeleye girişti. Hatta 1837’de hükümet, dünyanın en uzun (1837 km) “Tavşan Geçirmez Çiti”ni yaptı ancak tavşanların ürünlerini yemesini engelleyemedi. Bunun üzerine maalesef biyolojik mücadeleye başlandı. 1950’li yıllarda tavşanlara özel bir virüs bulaştırılarak tavşan nüfusu büyük ölçüde azaltıldı fakat unutulan bir şey vardı: Kalan az sayıdaki tavşan, bu virüse karşı bağışıklık geliştirerek yeniden hızla çoğalmayı başardı. Tavşan nüfusunu kontrol altına almak amacıyla Avrupa’dan tavşanların doğal düşmanları olan tilkiler getirildi ancak bu da yeterli olamadı. Çünkü tilkiler buraya geldikten sonra daha kolay yakalanan yerli Avustralya türlerini avlamayı tavşan avladı.

Tavşanların yanı sıra kıtaya sonradan getirilen tilki ve yabani kediler günümüzde hem ekolojik hem de ekonomik yönden önemli sorun oluşturmaya devam etmektedir. Avustralya, arka bahçede zevk için tavşan beslemek ile dev arazilerde avlamak için tavşanları başıboş bırakmanın aynı şey olmadığını geç anladı ve bunun bedelini bugün hâlâ ödemektedir.

Bu örnek olaydan hareketle aşağıdaki sorulan cevaplayalım.

Avusturalya’ya getirilen Avrupa tavşanı doğal dengeyi nasıl etkilemiştir?

  • Cevap: Avrupa tavşanları, Avustralya’da doğal avcıları olmadan hızla çoğalarak bitki örtüsünü tüketmiş ve biyoçeşitliliği azaltarak doğal dengeyi bozmuştur.

İnsanlar kıtlık problemini çözmek için neler yapmıştır?

  • Cevap: İnsanlar, tavşan popülasyonunu kontrol altına almak için “Tavşan Geçirmez Çit” inşa etmiş ve biyolojik mücadele olarak özel bir virüs kullanmıştır.

İnsanın doğaya bu müdahalesi nasıl bir sonuç doğurmuştur?

  • Cevap: İnsanların doğaya müdahalesi, başta tavşanlar olmak üzere yerli türlerin avlanmasında artışa ve ekolojik dengenin daha da bozulmasına yol açmıştır.

6-7-8. Sınıf Meb Yayınları Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği Ders Kitabı Sayfa 39 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
8
angry
3
clap
3
unlike
1
happy
1
love
1
sad
0
confused

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!