Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği Meb Yayınları

Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 35

“6-7-8. Sınıf Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği Ders Kitabı Cevapları Sayfa 35 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 35

Nasıl Yapalım

Kompost ahşap kutu etrafında rahat hareket edebileceğiniz, yarı güneş alan balkon ya da bahçede uygun bir yere koyalım.

Eldivenimizi giyelim. Ahşap kutunun ilk katmanına kürekle biraz toprak ve kahverengi atıklardan koyalım. Üstüne kompost için ayırdığımız yeşil atıklarımızı koyup üstünü tekrar kahverengi atıklarla kapatalım.

Atıklar biriktikçe bu atıkları ahşap kutuya sırasıyla koyalım. Gerektiğinde sulayalım.

Bir süre dinlendirelim.

*Etkinlik uzun bir sürece yayıldığından kompostumuzu oluşturmak için uygun şartlar sağlanmalıdır. Bu nedenle öğretmenimiz ve sınıf arkadaşlarımızla birlikte alacağımız karara göre okul bahçesi veya evimizin etrafında bir büyüğümüz yardımı ile kompostumuz için bir alan belirleyelim.

  • Cevap:

Kompost yapımı, organik atıkların oksijenli bir ortamda mikroorganizmalar tarafından ayrıştırılarak toprağa faydalı bir maddeye dönüştürülmesi işlemidir. Sağlıklı bir kompost için, yukarıda saydığınız gibi, meyve ve sebze atıkları, yumurta kabukları, kahve telvesi, çay posaları ve bahçe atıkları gibi malzemeler kullanılır. Bunlar kompostun ana malzemeleri olarak işlev görür ve çürümeleri sırasında toprağa besin maddeleri sağlar.

Kompost yapımında kullanılmayan malzemeler ise genellikle çürüme sürecini yavaşlatan, zararlı mikroorganizmaları çekebilen, kötü kokulara neden olabilecek veya toprağa zarar verebilecek öğeler içerir. Örneğin, süt ürünleri ve yağlar kötü kokulara ve zararlı bakteri üremesine yol açabilir, et ve kemikler ise zararlı bakteri ve kemirgen çekme riski taşır. Ayrıca, plastik ve metal gibi inorganik maddeler çürümez ve kompostun yapısını bozar.

Kendi kompostunuzu yaparken, uygun malzemeleri bir araya getirmeli ve uygun koşullar altında çürümelerini sağlamalısınız. İşte adım adım bir rehber:

  • Uygun bir kompost kutusu veya alan seçin.
  • Karbon kaynağı olarak kuru yapraklar, dal parçaları, kağıt ve karton gibi kahverengi malzemeleri tabanına yayın.
  • Azot kaynağı olarak meyve ve sebze atıkları, kahve telvesi, çay posaları gibi yeşil malzemeleri ekleyin.
  • Malzemeleri katmanlar halinde ekleyin ve her katmanı hafifçe nemlendirin.
  • Kompostu düzenli olarak karıştırın, böylece hava malzemeler arasında dolaşabilir.
  • Kompostunuzun doğru nem ve sıcaklıkta olduğundan emin olun.
  • Kompostunuz hazır olduğunda, genellikle birkaç ay sonra, bahçenizde toprak iyileştirici olarak kullanabilirsiniz.

Kompost yaparak organik atıkların geri dönüşümünü sağlar ve toprağı zenginleştirirsiniz, böylece çevre eğitimi ve iklim değişikliği konusunda da aktif bir adım atmış olursunuz.

6-7-8. Sınıf Meb Yayınları Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği Ders Kitabı Sayfa 35 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!