Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 118

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 118 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 118

6. Şeker hastalığı ile kangren arasında nasıl bir ilişki olduğunu açıklayınız.

  • Cevap: Kontrolsüz şeker düzeyi zaman içinde sinirlerde bozulmalara yol açar. Bu sinirlerden kasları çalıştıranlar bozulduğunda ayakta, parmaklarda şekil bozuklukları gelişir. Böylece çekiç parmak, pençe parmak, parmakların birbiri altına girmesi, sağa veya sola sapması gibi bozulmalar görülür. Bu tip hastalar, normal ayakkabı giydiklerinde ayakkabı ayaklarına uymaz ve ayaklarını vurur. Şeker hastalarında yalnızca sinir bozulmaları olmaz. Aynı zamanda kontrolsüz şeker düzeyi büyük ve küçük damarları da bozar. Bu hastalarda iyi kanlanamayan, iyi beslenemeyen parmak uçlarında yaralar açılır. Bu yaralar, beslenme bozukluğu da olduğu için iyileşemez ve mikroplarla kolayca enfekte olur. Damar bozulması daha belirgin hastalarda, parmak uçlarındaki bu yaralar ilerleyerek kangrenlere yol açar. Kangren nedeniyle parmak, ayak hatta bacak kayıpları diyabetik ayak hastalarında en korkulan sonuçtur.

7. a) Tansiyonu düşen bir insana ne gibi müdahalelerde bulunulması gerektiğini açıklayınız.

  • Cevap: Olası cevap: Tansiyonu düşen bir insanın kan hacmi azalmıştır. Azalan kan hacmini artırmak için kişiye tuzlu ayran içirile- bilir. Tuzlu ayranın içindeki tuz, sindirim kanalında emilerek kana geçer. Kanda tuz artışına bağlı olarak osmotik basınç artar ve osmotik basınç etkisi ile doku sıvısı kana geçer. Böylece kan hacminin artırılması sağlanır.

b) “Hipertansiyon hastaları, COVID-19 salgını sebebiyle uygulanan karantinada kilo almamaya dikkat etmelidir.” görüşüne katılıyor musunuz? Cevabmızı gerekçeleriyle yazınız.

  • Cevap: Evet, katılıyorum. Kronik hastalığı olan herkesin özellikle de hipertansiyon ve kalp hastalarının COVID-19’a yakalanmamaya dikkat etmeleri gereklidir. Hastalık, kronik hastalığı olanlarda ve yaşlılarda daha ağır seyretmektedir. Buna bağlı olarak iyileşme süresi de daha uzun olmaktadır. Kronik hastalığı olanlar, salgın döneminde mutlaka evde kalmalı ve izole olmalıdır. Ayrıca dengeli beslenmeli, ilaçlarını düzenli kullanmalıdır. Hipertansiyon hastalarının karantina döneminde kilo almaktan kaçınmaları gerekmektedir. Yoğun hamur işi ve karbonhidrat tüketimi bu hastalar için oldukça tehlikelidir. Mümkün olduğunca kalori açısından düşük, yağsız, karbonhidrattan fakir yiyecekler tercih edilmelidir.

8. Anemi hastalarının neden günlük işlerini yapabilecek enerjiyi bulmakta zorlandıklarını açıklayınız.

  • Cevap: Anemi hastalarında efor kapasitesinde azalma, erken belirti olarak ortaya çıkar. Daha önce yapılan aktivitelerde zorlanmayan kişide aynı miktardaki eforla daha çabuk yorulma, güçsüzlük, çarpıntı ve nefes darlığı gibi belirtiler görülür. Hemoglobin miktarı azaldıkça bu belirtiler daha şiddetli ve çabuk gözlenmeye başlar. Kansızlığın aşırı olduğu durumlarda istirahat hâlinde bile halsizlik, yorgunluk, bitkinlik, çarpıntı ve nefes darlığı belirtileri görülebilir.

9. “Kalp üfürümü tehlikeli bir kalp rahatsızlığının habercisidir.” görüşüne katılıyor musunuz? Düşüncelerinizi açıklayınız.

  • Cevap: Kısmen katılıyorum. Üfürüm, tamamen zararsız olabileceği gibi hafif veya ağır bir kalp hastalığının habercisi de olabilir. Kanın sorunlu bir kalp kapakçığından geçmesi ya da herhangi bir rahatsızlık, kalbin daha hızlı ve daha kuvvetli bir şekilde kanı pompalamasına yol açarak üfürümün duyulmasına neden olabilir. Özellikle çocuklarda hafif şiddette duyulan üfürümler genellikle zararsızdır. Hastalık etkeni olabilecek üfürümler ise daha şiddetli duyulur.

10. Meme kanseri tedavisi sonrası bir kadının kolunda neden lenfödem oluşumu meydana gelebildiğini açıklayınız.

  • Cevap: Meme kanserinin bazı cerrahi tedavilerinde tümör ile beraber koltuk altı lenf bezleri de çıkartılır. Lenfatik sistemin bütünlüğünün koltuk altında bozulması sonucunda kolda bazen şişme görülebilir. Radyasyon tedavisi ve kemoterapi de koldaki bu şişmeyi tetikler. Kolda lenfatik dolaşım bozukluğuna bağlı gelişen ödem (sıvı birikmesi) ve şişmeye lenfödem denir. Lenfödemin önemli belirtisi, etkilenen tarafta bulunan kolda şişmedir. Şişme değişik boyutlarda olabilir.

11. Hareketsiz bir yaşam tarzı, stres, hayvansal gıdaların aşırı miktarda tüketilmesi, tuzlu ve yağlı beslenmenin dolaşım sistemimiz üzerinde ne gibi etkileri olabilir? Bu tarz yaşamı olan bir bireyin zaman içerisinde damarlarındaki yağ birikimi ve kan akış hızım grafik üzerinde gösteriniz.

  • Cevap: Hayvansal gıdaların aşırı miktarda tüketilmesi, kolesterolün yükselmesine yol açar. Kolesterolün yükselmesi, yağların birikmesi ve kalsiyum tuzlarının çökmesiyle zamanla damar sertliği meydana gelir. Kalp damarlarının sertleşmesi, kalp ritminin bozulmasına ve koroner kalp hastalıklarına sebep olur. Kalp damarlarının tıkanması durumunda ise kalp krizi geçirme ihtimali ortaya çıkar. Beyne giden damarlarda meydana gelebilecek bir tıkanma ise felç geçirmeye neden olabilir.

12. Dolaşım sisteminizin sağlıklı yapısını korumak için hayatınızda ne gibi değişiklikler yapabileceğinizi açıklayınız.

  • Cevap: Olası cevap:

– Dengeli ve yeterli beslenmeye dikkat ederim. Aşırı tuz ve aşırı şeker tüketiminden kaçınırım.
– Düzenli spor ve egzersiz yapmaya özen gösteririm.
– Stresten olabildiğince uzak durmaya çalışırım.
– Bağımlılık yapan zararlı alışkanlıklardan (sigara, alkol vb.) uzak dururum.

 

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 118 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!