Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Tarih Meb Yayınları

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 115

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 115 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 115

ahşap sanatının Selçuklu üslubunun devamı niteliğindeki ilk önemli örneğiydi. OsmanlIlar, kendilerinden önce bilinen tekniklere yenilik getirmemiş daha çok değişik üsluplarda göze hoş gelen kompozisyonlar ortaya koymuşlardır. Anadolu ahşap sanatında tercihen kullanılan ağaçlar ceviz, şimşir, ıhlamur, meşe, elma, armut ve sedir gibi yerli ağaçlarla gül ve abanoz gibi dışarıdan getirilen tropikal ağaçlardı.

Dokumacılık

Osmanlı dokumacılığında; yünlü kumaşlar, ipekli elbiseler ve her türlü kadife işlenmektedir. Bursa Osmanlı dokumacılığının merkezi konumundadır. Osmanlı’da halı dokuma (Görsel 4.16) diğer pek çok alanda olduğu gibi Selçuklu geleneğinin devamıydı. O dönemde Osmanlı ülkesini gezen bazı seyyahlar Aksaray, Konya, Kayseri, Sivas ve Bursa şehirlerinde halı üretiminin yaygın olduğunu yazmışlardır. XIV. yüzyıldan itibaren Orta Asya Türk halı sanatına bağlanabilecek yapılması gelenekselleşmiş hayvan figürlerinin bulunduğu halılar, Avrupalı ressamların tablolarında görülmekteydi.

Çini Sanatı

Fırınlanmış toprak levhalar üzerine çeşitli boyalarla motifler çizilip sırlandıktan sonra duvar kaplama sanatı olarak kullanmasına çini denir. Çini sanatı (Görsel 4.17), Osmanlılarda başlangıcından itibaren çeşitli tekniklerin uygulanması ile büyük bir ilerleme ve zenginlik göstermiştir. Çinicilik İznik, Bursa ve Kütahya bölgesinde güçlenmiştir. Bu bölgelerde XIV. yüzyıl sonlarında başlayarak yoğun bir imar faaliyeti görülmüş ve bu eserlerin çoğu çini ile bezenmiştir. Bursa Yeşil Cami ile Külliyesi’nin ve Edirne Murâdiye Camisi’nin çini süslemeleri, ilk dönem Osmanlı sanatında çiniciliğin ulaştığı düzeyi göstermektedir.

Taş İşçiliği

Osmanlı Devleti’nde XIV. yüzyıl sonlarında çok yoğun bir şekilde imar faaliyetleri yapılmıştır. İnşa edilen yapılarda çoğunlukla malzeme olarak taş ve mermer kullanılmıştır (Görsel 4.18). Bu yapıların bezemesinde taş süsleme sanatı ileri seviyeye ulaşmıştır. İlk büyük merkez olan Bursa’da Yeşil Cami’nin taç kapısı, pencere söve ve alınlıkları, mihrap nişi ve kitabesi, Edirne’de ise Eski Cami minberinin geometrik motifleri Osmanlı mermer oymacılığının yansımalarıdır.

Hat Sanatı

Hat (Görsel 4.19), yazı ve güzel yazı yazma sanatıdır. Bu sanatla uğraşan kişiye ise hattat denir. Hat sanatı, el yazmaları dışında taş, tuğla, çini, ağaç, maden ve tekstil üzerindeki yazılarda ve mimaride ön plana çıkmaktadır. Türk sanatının her sahasında iyi değerlendirilen hat sanatı, mimariye hayat veren bir unsur olmuştur. Selçuklu Devleti’ndeki hat sanatı geleneği Beylikler Dönemi ile Osmanlı Devleti Dönemi’nde devam etmiştir. Amasyalı Şeyh Hamdullah, Osmanlı hat sanatının kurucusu kabul edilmiştir. Bursa Ulu Cami mihrabındaki hat sanatı, çini üzerindeki en güzel örnektir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 115 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!