Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 176

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 176 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 176

1. a) Metinde yazar veston, makferlan, redingot, sadakor gibi giyim ve terzilik zanaatına ait terimleri kullanmıştır. Yazarın Fahim Bey’in giysi siparişiyle ilgili oluşturduğu paragrafta terim  kullanmasının anlatıma nasıl bir katkısı olmuştur?

  • Cevap: Olası cevap: Terimler metnin inandırıcılığını artırır. Durumu, koşulları daha net ve doğru kavramamızı sağlar. Metinde kullanılan tüm terimler Fahim Bey’in yaptığı hesapsız alışverişin boyutunu bütünüyle kavramamızı sağlamaktadır.

b) Bir bilim, sanat veya spor dalına ait 5 terim belirleyerek bu terimleri kullandığınız bir paragraf oluşturunuz.

  • Cevap:

Olası cevap: Tenis terimleri: ace, raket, kort, set, toprak zemin, çizgi hakemi, smaç, servis…
Toprak zeminde defalarca şampiyonluk gören efsanevi raket korta çıktı, servisini attı. Servis ace oldu. Öteden beri ilk serviste başarı oranı çok yüksekti. Bu kusursuz servise çizgi hakemi de şaşkınlıkla baktı.

2. Aşağıda savurganlık ve tutumlulukla ilintili deyim ve atasözlerinden bazıları verilmiştir. Buna göre,

a) Fahim Bey, belirli bir statüye yakışacağına inandığı için ihtiyacından fazla giysi sipariş etmiştir. Yukarıda verilen deyimlerden en az üçünü kullanarak Fahim Bey’in içine düştüğü durumu anlatan bir paragraf oluşturunuz.

  • Cevap: Olası cevap: Kimi insanlar ellerine geçen parayı gözlerini kırpmadan çar çur eder, israfa kaçar, parayı har vurup harman savurur, hesap kitap bilmez. Kimi insanın ise eli sıkıdır, dişinden tırnağından artırarak para biriktirir. Belki Fahim Bey de elindekiyle idare etmek isteyen biriydi. Evini çekip çevirmeyi çok istiyordu. Kemerleri sıkmaktan yanaydı. Gırtlağından kesip artırmayı istedi, tutumlu davranmayı kafasına koymuştu. Ne var ki bunu yapmadı. Sefarette kılıksız gezmek zorunda kalacağını düşündü, hesabını bilemedi. Çok açıldı. Borçlandı.

b) Yukarıda verilen atasözlerinden üçünü kullanarak tutumlu bir kimseyi betimleyiniz.

  • Cevap: Olası cevap: Elif öteden beri ayağını yorganına göre uzatmayı bilir. Babaannesinin sık sık tekrarladığı “Güvenme varlığa, düşersin darlığa; sakla samanı, gelir zamanı; ak akçe kara gün içindir; damlaya damlaya göl olur” sözleri çok küçük yaşlarından itibaren kafasına kazınmıştı. Kendisi de “İşten artmaz, dişten artar.” anlayışını benimsemişti. Bu sayede harcamalarına hep dikkat etmişti.

3. İkilemeler kullanarak (örneğin; deste deste, bitmek tükenmek, iyi kötü, ıvır zıvır, doğru dürüst…) günümüzde insanların harcama alışkanlıklarına dair fikirlerinizi birkaç cümleyle ifade ediniz.

  • Cevap: Olası cevap: Günümüzde insanların birçoğu elindekilerle yetinen bireyler olmaktan çıkarak çoğunlukla tüketen bireyler olmaya yönelmektedir. Bitmek tükenmek bilmeyen suni ihtiyaç listeleri oluşturarak deste deste parayı doğru dürüst harcamalar yerine ıvır zıvıra yatırmaktadırlar. Harcama limitlerini aşarak iyi kötü kazandıkları üç beş kuruş parayı tüketmektedirler. Aslında harcadığımız şey paramız değil zamanımızdır, hayatımızdır.

4. Metinde geçen yeis, esvap, müteaddit, tekmil gibi ifadelerin günümüzde daha az kullanılıyor olmasını neye bağlıyorsunuz?

  • Cevap: Olası cevap: Dil canlı, yaşayan bir varlıktır. Zamana, koşullara göre değişkenlik gösterir. Bu değişim gelişmenin yanında yozlaşmayı da getirebilir. Dil, ulusları birbirine bağlayan ve kültür taşıyıcısı görevi gören önemli bir unsurdur. Bizi biz yapan unsurlardan biri olan dilimizi korumalıyız. Öte yandan medeniyetlerin etkileşim içerisinde olması ve değişen dünya koşulları eski kelimeleri de rafa kaldırarak bizi yeni kelimelerle tanıştırmaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 176 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!