Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Kimya Meb Yayınları

12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 137

“12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 137 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 137

Eterler; kendilerine has kokuları olan, renksiz, polar bileşiklerdir. Eterlerin kaynama noktası, aynı molekül kütlesine sahip alkollere göre daha düşüktür (Tablo 3.8) çünkü eter molekülleri birbiriyle hidrojen bağı oluşturamaz.

Eter molekülleri kendi arasında hidrojen bağı oluşturamaz fakat su molekülleri ile hidrojen bağı oluşturabilir. Bu nedenle eter molekülleri suda az da olsa çözünür ancak eter moleküllerindeki alkil grupları büyüdükçe oluşan hidrofobik etki nedeniyle büyük eter molekülleri suda çözünmez.

Eterler düşük moleküler polariteye sahiptir ve çok fazla reaktif özellik göstermez. Bu nedenle eterlerin verdiği tepkimeler sınırlıdır. Eterler yanma tepkimesi verebildiği için bu bileşiklerle çalışılırken dikkatli olunmalıdır.

Eterler, oksijenle yavaş yavaş reaksiyona girer ve patlayarak ayrışabilen kararsız peroksit bileşikleri oluşturur. Bu nedenle laboratuvarda çalışılırken eter şişelerinin kapakları açık bırakılmamalıdır.

Eterlerin Çözücü Özellikleri

Eterlerde oksijen atomunun ortaklanmamış elektron çiftleri vardır. Bu elektron çiftleri sayesinde eterler polar molekül özelliği gösterir. Polar olmaları eterlere çözücülük özelliği kazandırır. Eterlerde C-O bağı kolay kopmadığından eter molekülleri, kimyasal reaksiyonlara karşı oldukça ilgisiz ve inert bileşiklerdir. Eterler alkollerle ve zayıf asit-bazlarla genellikle tepkimeye girmez. Kimyasal tepkimelerde çözücünün tepkimeye katılmaması önemli olduğundan eterler çözücü olarak tercih edilir.

Eter dendiğinde akla ilk gelen, simetrik eter sınıfında yer alan dietil eterdir. Dietil eter iyi bir çözücüdür ve suda çözünmeyen pek çok organik bileşiği çözer. Normal basınçta 36 oC’de kaynar ve bu nedenle kolayca buharlaşır. Dietil eter, bu özellikleri nedeniyle organik bileşiklerin özütlenmesinde tercih edilir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 137 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!