Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları

11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 57

“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 57 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 57

Dış kulak: Kulak kepçesinden kulak zarına kadar olan bölümdür. Ses dalgalarını toplayan kulak kepçesi kıkırdak yapılıdır. Kulak yolu yaklaşık 2,5 cm uzunluğunda olup hücrelerinin salgıladıkları sıvı ile toz, kir gibi kulağa giren yabancı maddelerin tutulmasını sağlar. Ayrıca kulak kepçesi ile toplanan ses dalgalarını kulak zarına iletir.

Orta kulak: Çekiç, örs ve üzengi kemiklerini içerir. Bu kemikler kulak zarından aldıkları titreşimleri yükselterek oval pencereye aktarır. Orta kulakta ayrıca yutakla bağlantılı olan açık bir kanal vardır. Östaki borusu adı verilen bu kanal atmosfer ile orta kulak arasındaki basıncı dengeleyerek basınç değişimlerinden kulak zarının zarar görmesini engeller.

İç kulak: İçi sıvı dolu salyangoz (kohlea), tulumcuk, kesecik ve yarım daire kanallarından oluşur. Bu kanallar hem işitme hem de vücudun yatay ve dikey dengesinin korunmasında görev alır. Orta kulak iç kulakla bağlantıyı oval pencere ile sağlar. Oval pencerenin iç kulağa bakan tarafında tulumcuk ve kesecik yer alır. Tulumcuk yarım daire kanalları ile bağlantılıdır, keseciğin ucunda salyangoz yer alır. Salyangozun yapısı ve içerdiği yapılar Görsel 1.47’de gösterilmiştir.

Salyangoz içinde üç kanal bulunur. Üstteki kanala vestibüler kanal, ortadaki kanala kohlear kanal, alttaki kanala ise timpanik kanal adı verilir. Vestibüler kanal ve timpanik kanalın M içi peri- lenf sıvısı, kohlear kanalın içi endolenf sıvısı ile doludur. Vestibüler kanal oval pencereye, timpanik kanal ise yuvarlak pencereye açılır. Kohlear kanal vestibüler ve timpanik kanalların arasında zarlarla ayrılmıştır. Kohlear kanalın temel zar adı verilen zarı üzerinde basınç dalgalarını aksiyon potansiyellerine dönüştüren Corti (korti) organı yer alır [2 . Corti organı basınç dalgalarıyla zar potansiyelleri değişebilen kıl hücrelerini içerir. Kıl hücrelerinin üzerinde onların bağlı olduğu çatı zar bulunur. Ses dalgaları temel zarı hareket ettirdiğinde çatı zarına bağlı kıl hücreleri iki zar arasında basınca maruz kalır. Kıl hücrelerinde zar potansiyeli değişir ve nörotransmitterler salınır. Duyu nöronlarının bu sayede uyarılmasıyla impuls oluşur.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 57 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!