Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları

11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 31

“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 31 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 31

EPİFİZ BEZİ

Epifiz bezi, beynin yarım küreleri arasında bulunan mercimek büyüklüğünde bir bezdir. Epifiz bezinden melatonin hormonu salgılanır. Melatonin salgılanması, hipotalamustaki bir grup nöron tarafından kontrol edilir. Bu nöronlar, gözün retinasında bulunan özelleşmiş, ışığa hassas hücrelerden uyarı almaktadır. Epifiz bezinden salgılanan günlük melatonin miktarı; mevsimsel gün uzunluğuna, ışığın devamlılığına ve şiddetine bağlı olarak değişir. Melatonin yapımı karanlıkta artar, ışıkta azalır. Örneğin kışın geceler uzun olduğu için melatonin salgısı artar.

Melatonin hormonu, mevsimsel geçişlerde gün uzunluğuna ve ışığa bağlı olarak ortaya çıkan biyolojik ritmin düzenlenmesinde rol oynar. Kadınlarda periyodik olarak aylık tekrarlanan menstrual döngü ve uyku zamanı gibi günlük tekrarlanan olaylar bu hormon kontrolünde düzenlenir.

HİPOTALAMUS VE HİPOFİZ BEZİ

Hipotalamus, vücuda yayılmış sinirlerden ve beynin diğer bölümlerinden aldığı uyarılara göre endokrin salgıları üretir. İç salgı sisteminde oldukça etkili bir yeri olan hipotalamus, hipofiz bezini denetler ve hormon salgılar. Hipotalamusun ayrıca vücut ısısının ve kan basıncının düzenlenmesi, su ve iyon dengesi, uyku düzeninin sağlanması gibi işlevleri de vardır.

Hipofiz bezi; iri bir fasulye tanesi büyüklüğünde, beyin tabanında ince bir sapla hipotalamusa bağlı bir bezdir. Hipofiz bezinin hormon salgılamasını hipotalamus yönetir ve denetler. Hipofiz bezinin ön ve arka lop olmak üzere iki ayrı bölümü vardır. Hipofiz bezinin genel yapısı ve salgıladığı hormonlar Görsel 1.20’de gösterilmiştir.

Hipofiz bezinin ön lobu bir endokrin bez olup hipotalamus kontrolünde çok farklı hormonlar üretir. Hipotalamustaki bazı nöronlar tarafından üretilen salgılatıcı hormonlar (releasing hormonlar, RH) ve engelleyici hormonlar (inhibiting hormon, IH) doğrudan kılcal damar ağına salgılanır. Buradan ikinci bir kılcal damar ağı ile hipofiz bezi ön lobuna gönderilir. Bu salgılatıcı ve engelleyici hormonların kontrolündeki hipofiz ön lobundan tiroit uyarıcı hormon (TSH), adrenokortikotropik hormon (ACTH), foli- kül uyarıcı hormon (FSH), lüteinleştirici hormon (LH), prolaktin [lüteotropik hormon (LTH)], büyüme hormonu [GH, somatotropin (STH)], melanosit uyarıcı hormon (MSH) salgılanır.

Hipofiz bezinin arka lobu ise hipotalamusun bir uzantısıdır. Burada hormon üretimi olmaz. Hipotalamus nöronlarının akson uçları arka loba kadar ulaşır. Nöronlar tarafından üretilen antidiüretik hormon (ADH, vazopressin) ve oksitosin hormonları akson boyunca aşağı doğru iletilir ve gerektiğinde salgılanmak üzere arka lopta depolanır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 31 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!