Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları

11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 171

“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 171 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 171

Böbreklerde oluşan idrar sağ ve sol böbrekten çıkan üreterlerle mesaneye taşınır. Üreterler meydana gelen idrarı peristaltik hareketler, hidrostatik basınç ve yer çekimi kuvveti ile mesaneye aktarır. Üreterlerin mesaneye getirdiği idrarla mesane yavaş yavaş dolmaya başlar. İdrar mesane basıncını yükseltir ve belirli bir seviyeye gelince (yaklaşık 300 ml) mesanedeki sinir uçları uyarılır. Böylece idrarın dışarı atılma refleksi aktifleşir ve idrar üretra ile dışarı boşaltılır. Karın kasları, idrarın boşaltılması sırasında kasılarak mesanedeki basıncın artmasında etkilidir. İdrarın dışarı atılması bir refleks olsa da bu refleks beyindeki merkezlerce belirli bir süre ertelenebilir. Böbrekler, idrar oluşumuyla vücuttan metabolik atıkların uzaklaştırılmasını ve homeostasinin korunmasını sağlar.

6.2. HOMEOSTASİNİN SAĞLANMASINDA BÖBREKLERİN ROLÜ

Üriner sistem sadece kanın temizlenmesinde ve alyuvar üretiminde görev almaz. Vücutta homeostasinin sağlanmasında da diğer sistem ve yapılarla iş birliği içerisinde çalışır. Üriner sistem özellikle iç salgı bezlerinden salgılanan hormonlarla ve asit-baz tampon sistemleri ile kanın basıncını, hacmini ve pH dengesini düzenlemede rol oynar.

HORMONAL KONTROL

İç salgı bezlerinden salgılanan hormonlar home- ostasinin korunmasında üriner sisteme yardımcı olur. Hipofiz bezinin arka lobundan salgılanan antidiüretik hormon (ADH; vazopressin) ve böbrek üstü bezlerinden salgılanan aldosteron hormonu homeostasinin korunmasında ve böbreklerin sağlıklı çalışmasında etkilidir. ADH kan plazması ozmotik basıncının artması durumunda hipofiz bezinden salgılanır. ADH; böbrek toplama kanallarının duvarındaki epitel hücreleri etkileyerek suyun geri emilimini sağlar (Görsel 1.123). Aldosteron hormonu da vücut sıvılarında mineral miktarının dengede tutulmasında görev alır. Aldosteron nefronların distal tübülleri- ni ve toplama kanallarını etkileyerek sodyum ve suyun geri emilimini sağlar. Ayrıca potasyumun idrarla dışarı atılımını da artırır. Böylece vücut sıvılarının su ve iyon dengesi korunur, kan basıncı yükselir ve kan hacmi artar.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 171 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!