Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Pasifik Yayınları

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 162

“10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 162 Pasifik Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 162

Nesli tükenme tehlikesi altında ve ülkemiz için önemli olan canlı türlerinin doğal hayatta korunmasının yanı sıra alınabilecek başka tedbirler de olabilir mi?

Daha önce değindiğimiz gibi değişen çevre koşulları ve hızla artmakta olan Dünya nüfusunun beslenmesi sorunu, bitki genetik kaynaklarının önemini daha da artırmaktadır. Biyolojik çeşitlilik, başta gıda olmak üzere insanların temel ihtiyaçlarını karşılamasında vazgeçilmez bir yere ve öneme sahiptir. Bitkisel biyolojik çeşitlilik bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden biri olan Türkiye, değişik olumsuz etkenler nedeniyle biyolojik çeşitlilik kaybıyla karşı karşıyadır. Peki, ülkemizde bu konuda ne gibi çalışmalar yapılmaktadır?

Biyolojik çeşitliliğin korunması için nesli tehlike altında olan canlılar doğal yaşam alanlarında veya doğal yaşam alanlarının dışında koruma altına alınabilir. Tabiatı koruma alanları ve millî parklar canlıların doğal yaşam alanlarında korunmalarına birer örnektir.

Biyolojik çeşitliliğin korunmasında doğal yaşam alanlarında korumanın yanı sıra botanik bahçelerinde ve gen bankalarında koruma da yapılmalıdır. Böylelikle tehlike altındaki türler en iyi şekilde korunmuş olacaktır. Örneğin Görsel 3.47’deki Tülüşah (Konya gaşağı), Konya’da sınırlı bir alanda yaşayan türdür. Bu tür az sayıda bireyle yaşam mücadelesi vermektedir. Koruma çalışmaları kapsamında tülüşahın tohumları doğal alanına ve botanik bahçelerine ekilerek çoğaltılmaya çalışılmaktadır.

Bir canlının tamamının ya da tohum, DNA, doku gibi kısımlarının uygun sıcaklık, nem gibi kontrollü şartlar altında saklanması ise gen bankalarında olur. Görsel 3.48’de T.C. Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Tohum Gen Bankası görülmektedir. Özellikle tarımsal önemi olan buğday, arpa gibi türlerin ülkemize ait yerel çeşitleri ve yabani akrabaları ile endemik bitki türlerinin tohumları tohum gen bankalarında saklanır. Özellikle asma, narenciye, zeytin gibi ekonomik öneme sahip meyve ve sebze türleri ise arazi gen bankalarında yetiştirilerek koruma altına alınmaktadır. Bu merkezler, sahip olduğumuz genetik kaynakları gelecek nesillere aktarmanın yanı sıra kuraklığa, soğuğa dayanıklılık gibi özelliklerin de korunmasını sağlar.

Ülkemizde özellikle yabancı türlerin üretiminin yaygınlaşması ile bazı evcil hayvan ırklarının nesilleri tehlike altındadır. Koyun, keçi, sığır, manda ve at gibi nesilleri tehlike altında bulunan yerli hayvan ırklarının DNA, hücre, doku, embriyo, sperm gibi canlı parçaları hayvan gen bankalarında korunur.

Öğretmeninizin rehberliğinde ilinizde bir arazi gen bankası, tohum gen bankası, hayvan gen bankası, botanik bahçesi bulunup bulunmadığını araştırınız. Varsa bu kurumlardan birine önceden izin alarak bir gezi düzenleyiniz. Yetkili personelden kurumun çalışma alanları ve faaliyetleri ile ilgili bilgi isteyiniz. Yetkililerden izin aldıktan sonra kurumda yapılan çalışmalara ilişkin fotoğraf çekiniz. Elde ettiğiniz bilgileri bir bilgisayar sunusu hâlinde hazırlayarak sınıfınızda sununuz.

  • Cevap:

İstanbul’da birkaç önemli botanik bahçe ve araştırma merkezi bulunmaktadır. Ancak gen bankaları konusunda spesifik bilgilere erişimim sınırlıdır. Özetle:

  • Arazi Gen Bankası: İstanbul’da spesifik bir “arazi gen bankası”ndan bahsedilmemektedir. Ancak, çeşitli üniversitelerde biyolojik çeşitliliği korumak adına çalışmalar yapılıyor olabilir.
  • Tohum Gen Bankası: Türkiye genelinde tohum gen bankaları mevcuttur. İstanbul’daki bazı üniversiteler bu alanda çalışmalar yapmaktadır.
  • Hayvan Gen Bankası: İstanbul’da spesifik bir “hayvan gen bankası” bilgisi mevcut değil. Ancak, Türkiye genelinde bazı üniversiteler ve araştırma merkezleri bu alanda çalışmalar yapmaktadır.
  • Botanik Bahçesi: İstanbul Atatürk Arboretumu ve İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi, şehirdeki en bilinen botanik bahçelerindendir.

Bu konularda daha detaylı bilgi için İstanbul’daki üniversitelerin ilgili bölümleri, Tarım ve Orman Bakanlığı il müdürlükleri veya yerel yönetimlerle iletişime geçmek en doğrusudur.

10. Sınıf Pasifik Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 162 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!