Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği Meb Yayınları

Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 41

“6-7-8. Sınıf Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği Ders Kitabı Cevapları Sayfa 41 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 41

KARADENİZ’DE İTDO LAN BACI TEHDİDİ!

Doğal yayılış alanı Amerika olan ve Gürcistan’dan Türkiye’ye giriş yaptığı düşünülen ve Karadeniz sahili boyunca batıya doğru hızla yayılan, istilacı* bir tür olan “itdolanbacı” adlı bitki türü; bölgede genç orman ağaçlarının, tarım bitkilerinin, endemik ve yerli türlerin yok olmasına neden olmaya başladı.Tür, ilk kaydedildiği 1996 yılından günümüze kadar Artvin, Trabzon, Giresun ve Ordu illerinde gözlemlendi. Doğa Koruma ve Millî Parklar Rize Bölge Müdürlüğü, Karadeniz’i tehdit altına alan bu istilacı bitki türü için Mücadele Eylem Planı’nı uygulamaya başladı.

Tehdit düzeyi yüksek olan itdolanbacı özellikle Karadeniz’in en önemli gelir kaynağı olan fındık ve çay bahçelerini etkilemekte, endemik bitkilere zarar vermektedir. Bitki, yılda 15 metrenin üzerinde boya ulaşıp çokça dallanarak genç orman ağaçları ile tarım bitkilerinin ölümüne sebep olmaktadır. Ormanda ağaçların ışığını keserek oluşturduğu zararın yanında diğer bitki ve ağaçlara ağırlık yapmakta, özellikle tarım bitkilerinin devrilmelerine neden olmaktadır. Bulaştığı ekosistemlerde iyi gelişebilen tek bir itdolanbacı bitkisi, 4000 kadar tohum üreterek bir sonraki yıl o alanı tamamen kaplayabilecek hâle gelmektedir. Tohumu uygun olmayan şartlarda aynı yılın ilerleyen aylarında veya bir sonraki yılda bile çimlenebilmektedir. Bu yüzden yerli türlerin ortamdan uzaklaşması ve yok olmasına neden olabilen bitki; ekosistemi biyolojik, ekolojik ve ekonomik açıdan olumsuz etkilemektedir.

Bu türün erken evrede, çiçeklenmeye ve meyve oluşturmaya başlaması nedeniyle kolaylıkla tanına- bilim esi mücadelede önemli bir avantaj sağlamaktadır. Türün yoğun olarak bulunduğu alanların bitki tohumları çimlenmeden bahar başında kontrollü olarak yakılması ve bulaşmanın olduğu alanların ışık geçirmeyecek şekilde toprak, siyah branda vb. ile kaplanması etkin mücadele tedbirleridir. Kimyasal ilaçlar, çok zehirleyici olmaları ve diğer bitkileri de olumsuz etkilemeleri nedeniyle önerilmemektedir.

Yukarıda verilen örnek olaydan hareketle aşağıdaki soruları cevaplayalım.

1- İtdolanbacının Karadeniz’de yayılmasının diğer bitkiler açısından ne gibi zararları vardır?

  • Cevap: İtdolanbacı, genç orman ağaçlarına ve tarım bitkilerine zarar vererek, endemik ve yerli türlerin yok olmasına neden olmakta ve ekosistemin biyoçeşitliliğini azaltmaktadır.

2- Sizce bu istilacı bitki türü için uygulamaya konulan mücadele eylem planında insanlar ne gibi faaliyetler gerçekleştirmiş olabilir?

  • Cevap: İnsanlar, itdolanbacıyla mücadelede kontrollü yakma, tohumların çimlenmeden önce toplanması ve bulaşma alanlarının ışık geçirmez malzemelerle kaplanması gibi fiziksel yöntemleri uygulamış olabilirler.

6-7-8. Sınıf Meb Yayınları Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği Ders Kitabı Sayfa 41 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
6
angry
3
clap
2
love
1
confused
1
unlike
0
happy
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!