Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 239

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 239 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 239

Türkler’in ilk basılı atlası Norveç’te çıktı

Norveç Ulusal Kütüphanesi’ndeki depoda uzun yıllardır saklanan atlasın, Türkler ve Müslümanların ilk basılı atlası “Cedid Atlas Tercümesi” (1803) olduğu belirlendi.

Norveç Ulusal Kütüphanesi’nde çalışan Anders Kvernberg, kütüphanenin varlığından habersiz bir şekilde yıllardır deposunda sakladığı atlasın Türkler’in ve Müslümanlar’ın ilk basılı atlası olan “Cedid Atlas Tercümesi” olduğunu ortaya çıkardı. Kvernberg, 1803’te OsmanlI’nın başkenti İstanbul’da sadece 50 adet basılan ve şu an dünyada sayılı kopyası bulunan atlası sosyal medyanın yardımıyla keşfetti. Yaklaşık 150 bin harita ve atlasın yer aldığı kütüphanede, Osmanlı İmparatorluğu’na ait 1803 tarihli bir atlas far- keden Kvenberg, atlasın fotoğrafını sosyal paylaşım platformu Reddit’te paylaştı. Paylaşımından bir süre sonra Reddit’teki başka bir kullanıcının da aynı atlastan bir sayfa paylaştığını gören Kvernberg, yorum yapan bir kullanıcısı sayesinde kitabın isminin “Cedid Atlas Tercümesi” olduğunu öğrendi.

TEK BASKI YAPILMIŞ

Dünyanın en nadir atlaslarından birini keşfettiğini anlayan Kvernberg, yaşadığı anı şu ifadelerle anlattı: “Haftalar öncesinde elimde tuttuğum atlasın, Reddit’tekinin aynısı olduğunu farkettim. Hemen depoya onun yeniden basım veya sonraki baskı olup olmadığını kontrol etmek için indim. Ancak hakiki eski kâğıt ve deriydi. Tek baskı yapılmış ve yeniden basılmamış. Dünyada 14 kopyası bulunuyor. İşte bu kalbinizi çarptırıyor.”

ORİJİNALLİĞİ TESCİL EDİLDİ

Anders Kvernberg, durumu kütüphane yetkililerine bildirdikten sonra atlas üzerinde incelemeler yapıldı ve orijinalliği tescil edildi. Cedid Atlas Tercümesi’nin 15’inci kopyası olarak
kaydedilen atlası, Norveç’e getirenin Oslolu bir tekstil ithalatçısı olduğu kaydedildi.

Tüccarın, bir zamanlar Osmanlı Devleti’nin parçası olan Arnavutluk ve Güney Yugoslavya’ya 1930’lu yıllarda yaptığı gezi sırasında aldığı tahmin edilen atlasın, 1950’li yıllarda Norveç Ulusal Kü- tüphanesi’ne bağışlandığı belirtiliyor. Uzmanlar tarafından incelemeye alınan haritanın, dijital ortama aktarılmasının planlandığı açıklandı.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 239 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!