Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Tarih Meb Yayınları

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 122

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 122 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 122

19- 20. soruları metne göre cevaplayınız.

Osmanlı Şehri Kurma

Osmanlı Devleti’nin siyasi ve kültürel yapısı, içinde bulunduğu toplumsal âdet ve gelenekler ile fethedilen şehirlerdeki maddi-manevi zenginliklerinden istifade edilerek oluşturulmuştur. Fethedilen şehrin halkı kendi mülklerinde oturmaya devam etmiş, fetih sonrası şehre gelen göçmenler ise kurulan yeni mahalleler yerleştirilmiş ve şehrin imarında önemli rol oynamışlardır. Osmanlı şehirlerinde fetih öncesi var olan unsurlar ve mahaller kalkındırılmış ve külliyeler yoluyla şehir büyütülmüştür. Osmanlı Devleti, yeni şehirler kurmak yerine var olan şehirleri büyütmeyi tercih etmiştir.

Osmanlı şehirlerinde özellikle de İstanbul’da dinî ve etnik gruplar, belirli bir mahallede veya taşınabilme esnekliği ile farklı mahallelerde ikamet ettirilmiştir. Dolayısıyla bu şehirlerde farklı dinî ve etnik unsurlardan insan aynı mahallede karışık olarak da oturabilmiştir. Osmanlı şehirlerinin çok dinli ve ırklı yapısı, insanların şehirlerde bir arada ahenkle yaşamalarını ve kültürel anlamda birbirileriyle etkileşim içerisinde olmalarını sağlamıştır. Dinî ve etnik çeşitlilik ile tercihe ve esnekliğe dayalı yerleşim biçimi Osmanlıların Anadolu ve Balkan şehirlerinin pek çoğunda vardır. Osmanlıların şekillendirdiği Bursa, Edirne, İstanbul, Selanik, Saraybosna, Üsküp, Sofya, İşkodra, Belgrad şehirleri pek çok açıdan birbirlerine benzemektedir. Nüfus çeşitliliği ve çok kültürlülüğünün sonucu olarak bu şehirler; mimariden ticarete, gündelik yaşamdan yeme içmeye kadar pek çok farklı alanda benzer özellikler gösterirler. Bu şehirlerde, şehirlerin sahip oldukları zengin çeşitlilik bariz bir şekilde göze çarpmaktadır.

19. Osmanlı şehir kültürünü oluşturan zengin birikimin tarihsel önemi hakkında neler söylenebilir?

  • Cevap: Osmanlı şehir kültürü, çok kültürlü bir ortamın oluşturulmasına katkıda bulunarak Osmanlı İmparatorluğu’nun kültürel çeşitliliğini zenginleştirmiştir.

20. Metinden hareketle Osmanlı Devleti’nin şehir yapılanması hakkında hangi çıkarımlar yapılabilir?

  • Cevap: Osmanlı Devleti, fethettiği şehirleri büyüterek ve külliyeler aracılığıyla şehir gelişimini teşvik ederek şehirlerin kültürel çeşitliliğini ve mimari zenginliğini artırmıştır.

21-24. çoktan seçmeli soruları okuyunuz ve doğru seçeneği işaretleyiniz.

21. Osmanlı’da yönetenler zümresinin ortaya çıkışını büyük ölçüde devletin ilk dönemlerindeki fetihçi karakter belirlemektedir. Fatihler yani gaziler, Ahiler, dervişler ve aşiret ileri gelenleri üst sosyal tabakayı oluşturuyordu. Fethedilen topraklar tımar sistemi içinde bunlara dağıtılıyordu. Ortak mülkiyet veya devlet mülkiyeti mirî sistem kavramı içerisinde yer almaktadır. Sistem içerisinde köylülere toprağı işleme, fatihlere ise üretimi denetleme ve gelirden pay alma hakkı verilirdi. Bu yaklaşım toprağın mülkiyetinin devlete, kullanım hakkının ise halka ait olduğunu göstermekteydi. Metinden hareketle Osmanlı’da toprak sistemi ile sosyal tabaka arasındaki durumu ifade eden yargı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Fethedilen topraklarda yeterli insan olmadığından tarımsal ürünler, ihtiyacı karşılayamamıştır.
B) Osmanlı toprak sistemi, toplumsal sınıf içinde sistemleşerek üretimi sürekli hâle getirmiştir.
C) Halka ait mülk arazilerin işlenmesi yöneticiler tarafından kontrol edilip vergilendirilmiştir.
D) Fethedilen toprakların bir kısmı ihtiyaç sahiplerine yardım amacıyla vakıflara devredilmiştir.
E) İlmiye sınıfı, devlet idaresinde daha etkin olduğundan tımar dağılımında büyük pay almıştır.

  • Cevap: B

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 122 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
12
clap
2
love
1
sad
1
unlike
1
angry
0
happy
0
confused

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!